Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk valkamp i full gång

Från 2013
Uppdaterad 19.08.2013 08:30.
Socialdemokratisk fest vid Brandenburger Tor i Berlin
Bild: Stephanie Pilick / EPA

I Tyskland börjar kampanjen inför förbundsdagsvalet i september att komma igång på allvar efter sommarsemestrarna.

För tillfället ser det ut som om inget kan stoppa Angela Merkel i hennes strävan att bli förbundskansler för en tredje regeringsperiod.

Merkel själv vill ändå inte ta ut segern i förskott.

– Jag är säker på att det senast på valdagen kommer att bli en jämn kamp. Därför skulle det vara ansvarslöst att utgå ifrån att allt är klappat och klart. Då är det lätt hänt att det blir en socialdemokratiskt ledd regering, sade Angela Merkel i den traditionella sommarintervjun i tysk TV i går kväll.

Och en valseger tryggas bäst med vallöften som kommer att sluka miljarder. Merkels kristdemokrater lovar mer pengar för bland annat pensionärer och familjer.

– Vi måste få ännu mer folk i arbete. På så sätt får staten in mer pengar i skatteintäkter. Det är farligt att nu höja skatterna och på så sätt riskera att arbetsplatser försvinner, säger Merkel.

Merkels utmanare Peer Steinbrück är ändå inne på en annan linje.

– En valseger för socialdemokraterna skulle innebära höjda skatter åtminstone för vissa grupper, säger Steinbrück.

Socialdemokrater i kris

De tyska socialdemokraterna samlades under veckoslutet till fest vid Brandenburger Tor i Berlin. Man firade det 150 år gamla partiet. Stämningen bland de 300 000 festdeltagarna skulle ändå säkert ha varit bättre om det inte skulle vara för de, åtminstone för tillfället, katastrofala siffrorna i opinionsmätningarna.

Steinbrück vägrar ändå ge upp. Han vill fortarande bli kansler den 22 september. Och i stället för att som Merkel bara förvalta, vill han i stället gestalta Tyskland.

Men Steinbrück har ett stort problem. Trots den ekonomiska krisen i Europa har Merkels förvaltande ändå hittills gått hem bland de flesta tyskarna.

Och inget tyder, i alla fall nu, på att tyskarna vill att just Peer Steinbrück ska gestalta deras framtid.