Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Partner till journalist som skrivit om Snowden greps

Från 2013
Uppdaterad 19.08.2013 13:14.
Edward Snowdens asyldokument.
Bildtext Edward Snowdens asyldokument

Partnern till den journalist som först skrev om USA:s hemliga övervakning enligt uppgifter från Edward Snowden greps på söndagen på Heathrowflygplatsen i London.

David Miranda, som är brasiliansk medborgare, greps med hänvisning till antiterrorlagarna. Han förhördes i nio timmar, men släpptes utan att anklagas för något, skriver tidningen The Guardian.

Miranda är partner till journalisten Glenn Greenwald som jobbar för The Guardian. Han var först i att rapportera om USA:s massiva övervakningsprogram.

Enligt Greenwald utfrågades hans partner om journalisternas rapportering om de hemliga dokumenten. Mirandas mobil, bärbara dator och minnespinnar ska ha konfiskerats under förhöret.

Nu kräver bland annat Brasilien, den brittiska labour-parlamentariken Keith Vaz och Guardian svar av de brittiska myndigheterna om deras agerande.

Enligt Greenwald förhördes Miranda utan gilitg orsak. Keith Vaz vill ha en förklaring av polisen.

- De kan ha en alldeles gångbar förklaring. Men om vi använder oss av antiterrorlagar på det här sättet, på ett sätt som inte verkar ha någon koppling till terrorism, så ska vi åtminstone få veta varför, sa Vaz till BBC.

Enligt Brasiliens utrikesministerium hade myndigheterna ingen rätt att gripa Miranda eftersom han inte anklagas för något brott.

Också människorättsorganisationen Amnesty international har protesterat mot gripandet.