Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Eight Hour Cream

Från 2013
Elizabeth Arden.
Bild: Library of Congress.

En av de mest sålda fuktighetskrämerna i världen är Elizabeth Arden Eight Hour Cream. Florence Nightingale Graham, som senare bytte till artistnamnet Elizabeth Arden, öppnade 1910 sin första skönhetssalong Red Door på Fifth Avenue i New York. Hon öppnade snart fler salonger över hela världen, men med sin bakgrund inom kosmetikaindustrin uppfann och utvecklade hon själv också många produkter. Hennes ledstjärna var att hudvårdsprodukterna skulle hjälpa huden, inte täcka in den.

År 1930 tillverkade hon en fuktighetskräm att smörja in sina renrasiga hästar med när de fick sår eller torr hud. Den visade sig ha väldigt bra återfuktningsförmåga. Hon började fundera om fuktighetskrämen kunde användas också på människor, och det visade sig att den fungerade bra. Den var bra på att läka sår på huden, och också bra mot utslag, brännsår och torr hud. Eight Hour Cream fick sitt namn efter att en nöjd kund påstod att krämen hade hjälpt att läka hennes sons skrapade knä på bara åtta timmar.

Enligt en del make up-artister finns det många kurer som ursprungligen är tillverkade för djur, men som fungerar bra också på människor. Alla däggdjur har ju hud, så fuktighetskrämer kan, efter att de har testats ordentligt på människor, också säljas som kosmetika. Dessutom finns det i handeln nagelförstärkning som från början användes på hästars hovar, liksom hårprodukter som också används för hästmanar och -svansar.

Källor:
About Elizabeth Arden (hämtat 26.3.2013).
Elizabeth Arden Eight Hour Cream - Beauty Myth? (hämtat 26.3.2013).
The Miracle Cream (hämtat 26.3.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik