Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler utländska byggarbetare än trott

Från 2013
Uppdaterad 19.08.2013 15:51.
Byggplats i centrum av Jakobstad.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Enligt Byggnadsförbundet har det obligatoriska skattenumret hjälpt till att minska på den grå ekonomin. Nästa år blir skattenumret obligatoriskt även på byggplatser för enfamiljsvillor där svartjobb ofta förekommer.

Med hjälp av skattenumret har Byggnadsförbundet fått reda på att det i den finska byggbranschen arbetar cirka två gånger så många utlänningar som förbundet uppskattade i fjol.

Skattenumret blev obligatoriskt i våras och ska synas på personkortet som alla byggarbetare ska bära. Skattenumren fås av skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningens överinspektör Sari Wulff säger att 53 000 utländska byggarbetare har ansökt om ett skattenummer åt sig.

- I höstas uppskattade vi att det arbetar cirka 25 000 utländska byggarbetare i vårt land, säger Wulff.

Olagligt arbete förekommer fortfarande

- Ibland meddelar arbetsgivaren inte arbetstagarens skattenummer. Då är det frågan om olaglig arbetskraft, säger Jouni Ruotsalainen chef på Byggnadsförbundets avdelning i Åbo.

Nästa år blir byggarbetarnas skattenummer obligatoriskt även på byggplatser för enfamiljsvillor. Ruotsalainen tror att svartjobb blomstrar på de här byggplatserna.

Ruotsalainen tror att huset inte klarar slutgranskningen om det på kvittona inte framgår vem som gjort arbetet och på vilket sätt.

Byggnadsförbundet påpekar ändå att skattenumret inte hindrar arbetsgivarna att ge för liten lön.

- Företag som sysslar med det här gynnas, eftersom de kan erbjuda billigare tjänster. Dessutom utnyttjar de utländska byggarbetare som kommer från dåliga förhållanden och inte känner till sina rättigheter.