Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svamparna är sena

Från 2013
Uppdaterad 20.08.2013 07:38.
Bild: Yle/Monica Forssell

Radio Vega Åboland: Svamparna är sena i år

Programmet är inte längre tillgängligt

Svampsäsongen kommer sent igång i år. Först under den senaste veckan har kantareller, skogsriskor och svart trumpetsvamp vaknat.

Enligt skogsforskningsinstitutet Metla är torkan orsak till att det förekommer svamp först nu i södra och mellersta Finland.

Karljohansvamp
Bildtext Karljohan låter vänta på sig.
Bild: Tomas ?ekanavi?ius

Karljohan ännu ett frågetecken

Den senaste tidens regn har väckt till liv en del svampar men till exempel stensopp eller karljohansvamp, finns det fortfarande mycket lite av.

- Vi väntar med spänning på om det alls kommer karljohan i år, säger forskare Kauko Salo vid skogsforskningsinstitutet Metla. Salo håller reda på hur mycket svamp och bär det förekommer i Finlands skogar, och enligt honom kan stensoppen ännu komma igen. Stensoppen är dessvärre en kinkig svamp som lever i symbios med bland annat vissa träd och det finns många faktorer som inverkar på förekomsten av karljohan. För god kvalité på svampen krävs också att nätterna är svala.

Stensoppen exporteras i stora mängder till bland annat Italien och vid företaget Dalla Walle tror man ännu på en god skörd. Det första uppköpsstället i Västra Finland öppnar sannolikt i Vittis under veckoslutet.

Bildtext Carita Lignell köper upp bär och svamp på Kimitoön. Också mindre mängder duger!
Bild: Yle/Monica Forssell

Dålig skörd på Kimitoön

På Kimitoön har Carita Lignell under flere år köpt bär och svamp av privatpersoner. Hon betecknar årets bär - och svampskörd som dålig. Under den senaste veckan har hon fått ta emot små mängder kantareller men på allvar kommer kantarellsäsongen igång först om någon vecka, tror Lignell. Karljohan köper Lignell inte i år.

Lingon.
Bild: Yle/Monica Forssell

Carita Lignell fungerar som mellanhand åt en bekant torghandlare och köper upp olika slag av bär samt kantareller och trattkantareller. Hon tar också emot mindre mängder bär och svamp och betalar enligt dagens pris.

På måndag var priset 4,50e för ett kilo blåbär. För plockarna är inkomsten skattefri.

Varierande lingonskörd på kommande

Vad gäller blåbärsskörden har den enligt Metla varit god eller ställvis till och med riklig i södra och mellersta Finland. Lingonskörden däremot ser ut att bli mycket varierande.

- På samma ställe kan det finnas både mogna och alldeles omogna bär, säger forskare Kauko Salo.