Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska företag utnyttjas i falska annonser

Från 2013
Uppdaterad 21.08.2013 05:33.
Kosmetika
Bild: YLE/Sara Bergström

Falska annonsörer utnyttjar lokala företag på Facebook. Kosmetikaföretaget Dermoshop i Korsnäs upptäckte för några veckor sen att företagets namn används olovligt i annonser på Facebook.

- Det verkar vara några utländska företag som står bakom bedrägeriet. Annonserna länkas till flera olika webbadresser där de gör reklam för produkter som inte stämmer in på det vi säljer, berättar Dermoshops business controller Johanna Louhi.

Johanna Louhi
Bildtext Johanna Louhi
Bild: YLE/Sara Bergström

Dermoshop har försökt spåra företagen som utnyttjat deras namn och lokaliserat åtminstone ett av dem till Danmark. I utredningarna har Johanna sett diskussionsforum på nätet där många kvinnor skriver att de blivit lurade på pengar av just de här företaget.
- Företaget säljer kosmetikaprodukter och ger sådana löften att det inte kan uppfattas som seriöst, säger Johanna Louhi.

Olovliga annonser på Facebook

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon säger att Dermoshop får lida på grund av det här.
- Jättemånga kunder har kontaktat oss och hört av sig och undrat om det faktiskt är vi som annonserar om sådana här produkter. Många verkar ha fallit för det. De frågar oss om de kan returnera produkterna hit, men vi kan inte göra något eftersom vi inte har någon att göra med varken produkterna eller företaget som ligger bakom dem, säger Louhi.

Polisen inkopplad

Dermoshop har diskuterat problemet med polisen, som säger att man i första hand ska kontakta upprätthållaren av tjänsten, dvs Facebook i det här fallet. Det har inte lett till resultat. En brottsanmälan kan man förstås göra, säger konstapel Mikael Appel.
- Men vår uppgift är bara att reda ut brott, inte att ta bort det från nätet. Det är enbart i fall där privatpersoner blir kränkta som vi försöker plocka bort information på nätet, säger Appel.

Polisen tar emot liknande anmälningar som den här några gånger per år. Men Appel tror att den här typen av bedrägerier på nätet är betydligt vanligare än så.
- Det är antagligen bara en bråkdel som anmäler, säger Appel som själv via sin jobbprofil på Facebook klickat på annonser som sedan visat sig leda till en annan söksida eller ett annat företag än vad som uppgetts.

De falska annonser som figurerat på Facebook i Dermoshops namn leder till en webbplats som heter "Fiksua kuluttajaelämää". De utländska företag Dermoshop lyckats spåra heter Health Care Payment och Beaudify. Dermoshops jurist utreder om det går att göra en brottsanmälan till polisen i Danmark.

Läs också: Antalet bedrägerier och betalningsmedelsbedrägerier ökade under januari–juni 2013 (Statistikcentralen)