Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Krögare: Oiva vilseleder konsumenterna

Från 2013
Uppdaterad 20.08.2013 06:56.
Bildtext Helsingfors krögaren Niklas Roiha hoppas på en rättvisare bedömning.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Över 2000 branschmänniskor har anslutit sig till en facebookgrupp som kritiserar livsmedelssäkerhetsverket Eviras nya satsning Oiva.

Eviras nya tillsynssatsning Oiva går ut på att vem som helst kan kolla på nätet kvaliteten av hygienen på exempelvis sin egen kvarterskrog. Problemet, enligt många krögare, är att slutvitsordet ges utgående från det sämsta vitsordet och inte utgående från ett medeltal.

Det här betyder att en restaurang som fått 19 utmärkta anmärkningar av 20 möjliga kan ha samma slutvitsord som en restaurang som endast fått 5 utmärkta anmärkningar av 20 möjliga.

- Själva systemet är ett bra system för att man hämtar fram till konsumenten något slags vitsord gällande hygienen i köket men sättet de (tillsynsmyndigheterna) framför vitsordet på vilseleder konsumenten mycket lätt, säger Helsingfors krögaren Niklas Roiha som också grundat facebook gruppen ”Ei niin oivallista?” dvs. inte så utmärkt?

Facebook gruppen har på endast några dagar samlat över 2000 namn.

Bedömningen strängare i Nyland

Vid turism- och restaurangförbundet Mara har man fått respons från krögare. Det har främst handlat om bedömningen som anses vara orättvis. Maras vice verkställande direktör Veli-Matti Aittoniemi säger också att det finns regionala skillnader i bedömningen.

- Vi har fått respons att vitsordet kan falla från ett utmärkt till ett gott ganska lätt, säger Aittoniemi.

Det är speciellt på västkusten och i Nyland bedömningarna har varit strängare än på andra håll i landet.

Denna vecka kommer Mara att diskutera med Evira om Oiva-projektets problem. Systemet måste harmoniseras så att bedömningen inte upplevs strängare på vissa håll och slappare på andra tycker Aittoniemi. Dessutom ska förbundet ta upp frågan om slutvitsordet men Aittoniemi tvivlar på att det sker någon förändring i den frågan.

- Myndigheterna anser att om någon restaurang fått det sämsta eller det näst sämsta vitsordet handlar det om så pass stora brister att konsumenten har rätt att veta om det, förklarar Aittoniemi.

Aittoniemi förutspår att tillsynsrapporternas slutvitsord också i framtiden grundar sig på det sämsta möjliga vitsordet.