Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa visas upp för tyskar

Från 2013
Uppdaterad 20.08.2013 12:34.
Åsa Rönnlund och Margit Sellberg guidar tyskar i Vasa
Bildtext Åsa Rönnlund och Margit Sellberg guidar tyskar i Vasa
Bild: Yle/ Malin Hulkki

På tisdag eftermiddag anländer omkring 500 tyska turister till Vasa under sin kryssningsrutt i Bottniska viken. Tyskarna kommer att få bekanta sig med både skärgården och staden berättar Margit Sellberg som har hand om turismen i Vasa.

- Vi har tre båtar som kör ut till skärgården och två bussar som kör ut till stadens centrum, Brändö, Gamla Vasa och Korsholms kyrka. Dessutom har vi en buss som besöker parken vid Sandviks villa och Brage gården, säger Margit Sellberg.

Kryssningsfartyget Deutschland är det andra kryssningsfartyget som besöker Vasa den här sommaren. Redan i juni besöktes Vasa av fartyget Blackwatch med engelska turister. Enligt Sellberg har Vasa mycket att visa upp som uppskattas av kryssningsturisterna. Bland annat naturen och det faktum att staden är så liten att det sällan blir köande någonstans.

- Om vi lyckas bra med vårt mottagande och turisterna får en bra uppfattning om en hurudan stad Vasa är med sitt världsnaturarv så berättar de det vidare, säger Sellberg.

Landhöjning, villaliv och isar

Åsa Rönnlund är en av flera guider som kommer att föra runt tyskarna på de olika sevärdheterna. Åsa Rönnlund kommer att föra ut sin grupp på rutten som kallats Unescos världsarvsrutt. Rutten går ut mot Strömsö och Replot bron och så kommer man att se olika kobbar och delar av världsnaturarvet.

Lyxkryssare med tyskar anländer till Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag kommer säkert att berätta om landhöjningen och så kommer vi säkert att diskutera villaliv, isar på vintrarna och allt sånt som kanske är exotiskt för dem, säger Åsa Rönnlund.

Guidningarna kommer naturligtvis att gå på tyska i sin helhet vilket Åsa Rönnlund inte är nervös för. Hon har själv bott en längre tid i Tyskland så språket borde flyta på. Hon är ändå en rätt ny guide eftersom hon hört till Vasa stads guidegrupp bara i ungefär ett år.

- Jag har ett intresse för sådana här saker och så brukar det ofta ändå bli så om jag är någonstans där det finns människor som kommer från utlandet att det blir jag som berättar och visar. Så det här känns naturligt, säger Rönnlund.

Från Vasa fortsätter tyskarnas rutt till Kemi och Umeå och via den svenska kusten tillbaka till Tyskland. Innan sitt stopp i Vasa har Deutschland redan besökt St Petersburg och Helsingfors.