Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Evira försvarar Oiva-betyg på krogar

Från 2013
Uppdaterad 20.08.2013 13:48.
Bildtext Modell på hur Oiva-rapporten ser ut. Glada till grinande gubbar kan betygen bli.
Bild: Yle/ Skärmdump

Det nya Oiva-systemet som Livsmedelssäkerhetsverket Evira under våren tagit i bruk får frän kritik från aktörer i livsmedelsbranschen.

Morgonöppet: Intervju med Marina Häggman från Evira om Oiva-systemet

Programmet är inte längre tillgängligt

Oiva ska ge konsumenterna bättre insyn i resultaten av hälsoinspektionerna på restauranger och i livsmedelsbutiker, och också göra bedömningen enhetlig från kommun till kommun.

Det här förverkligas inte, och Oiva-märkningen kan vara direkt vilseledande för kunden, säger bland annat krögaren Niklas Roiha i en tidigare artikel. Också Turism- och restaurangörbundet Mara har kommit med kritik mot förverkligandet.

Marina Häggman är projektchef för Oiva på Evira.
Bild: Yle/ Carina Bruun

Marina Häggman är projektledare för Oiva, och kom till Morgonöppet för att reda ut begreppen och bemöta kritiken.

Stämmer det att ett par gummistövlar som torkar på golvet i personalens omklädningsrum kan dra ner vitsordet till en grinande gubbe fast allt annat är tiptop?

– Nu har jag ju inte varit på plats och ställe, så jag kan inte kommentera det fallet. Om det finns en massa saker omkring där de inte ska vara är det ju svårare att hålla rent. Men ett par skor i omklädningsrummet ska inte vara något som förtjänar en anmärkning, säger Häggman.

Stämmer det att bedömningen nu kastar i olika delar av landet, och vet alla inspektörer hur de ska poängsätta olika fel?

– Oiva är ännu väldigt nytt, och arbetet med att skola upp de kommunala inspektörerna fortsätter. Det ska vara så att bedömningen är likadan i hela landet, säger Häggman.

Det räknas inget medeltal på de olika bedömningspunkterna, betyget bestäms enligt det sämsta vitsordet. Är det rättvist att en krog som har toppbetyg på 19 punkter av 20 får samma fula grin på dörren som en som fått anmärkningar på alla 20 punkter?

– Den här myten om att det bara finns ett klistermärke med en glad eller en ful min på dörren förstår jag inte var den kommer ifrån! Hela rapporten, i samma form som den publiceras på Oivas webbplats sätts ut, säger Häggman.

Oiva-rapporterna finns samlade här.
Rapporten ser ut så här. Ansiktet med helhetsvitsordet är större än de andra.

Den här frågan har blivit föråldrad och kan inte längre visas

Mer om ämnet på Yle Arenan