Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Koldioxidbindning

Från 2013
Uppdaterad 21.08.2013 18:55.

Forskarna Gaurav Bhaduri och Lidija Šiller vid Newcastle University ville ta reda på exakt vad som händer när koldioxid reagerar med vatten, då de helt av misstag upptäckte ett sätt att binda koldioxid – ett sätt som kan komma att lösa problemen med växthusgaser och global uppvärmning.

Industrin har länge brottats med koldioxidutsläpp, och en lösning har varit att pumpa ner koldioxid till fickor på havsbotten. Problemet är att man inte kan vara säker på att gasen hålls där, utan den kan så småningom komma upp på ett annat ställe. Dessutom löser sig koldioxid i vattnet i form av kolsyra, en svag syra som kan förstöra skalen hos havets djur och växter.

Bhaduri och Šiller undersökte hur kolsyra bildades då koldioxiden reagerade med vatten, men de behövde en katalysator för att försnabba processen. Samtidigt tittade de i en annan undersökning på hur olika organismer kan ta upp koldioxid för att skapa ett skyddande skal, och i synnerhet sjöborren, som omvandlar koldioxiden till kalciumkarbonat, alltså kalk. Det visade sig att sjöborren hade en hög koncentration av nickel i sitt skelett.

Då forskarna nu kombinerade de två undersökningarna och satte till nanosmå nickelpartiklar i kolsyreexperimentet, så kunde koldioxiden helt och hållet bindas och omvandlas till kalciumkarbonat. Resultaten var överraskande och var ett resultat av slump och förmåga att kombinera två helt olika saker.

I experimenten vid Newcastle University fortsätter man nu under år 2013 med att låta koldioxidutsläpp från ett kraftverks skorsten passera genom en vattenbassäng med nickelnanopartiklar. Därefter man kan ta tillvara kalciumkarbonatet, eller kalket, från bottnen. Kalciumkarbonat är huvudkomponenten hos havsorganismer, sniglar, pärlor och äggskal, och det används inom byggindustrin för att göra betong och på sjukhus för gips.

Däremot har man ännu inte kommit på hur bilarnas koldioxidavgaser ska kunna bindas till kalk.

Källor:
Bhaduri, Gaurav A. & Šiller, Lidija (2013) Nickel nanoparticles catalyse reversible hydration of carbon dioxide for mineralization carbon capture and storage, i Catalysis Science & Technology 2013,3, ss.1234-1239.
Pressrelease från Newcastle University (2013) Could the humble sea urchin hold the key to carbon capture?
Tutkijat keksivät sattumalta tehokkaan tavan sitoa hiilidioksidia (hämtat 4.6.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik