Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Personalen kostar för mycket i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bildtext Lars-Erik Wägar (SFP) och Anne-Marie Viinamäki (Saml) är överens om att det är på personalsidan som de för höga utgifterna finns
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Driftskostnaderna är för höga i Vasa. Årsunderskottet ligger på omkring 20 miljoner euro. Men ändå fortsätter staden investera.

- Vi monterar inte ner stan bara för att driftskostnaderna är för höga, säger Lars-Erik Wägar (SFP), stadsstyrelse- och fullmäktigeledamot i Vasa.

På tisdag kväll höll Vasa stadsstyrelse ett seminarium om ekonomin.

- Det var ett långt seminarium men vi var väldigt långt överens om att fortsätta investera, säger Wägar.

- Vi vet alla att vi måste göra något. Vi är ändå ute i god tid, säger Anne-Marie Viinamäki (Saml), stadsstyrelse- och fullmäktigeledamot i Vasa.

Underskottet ligger på 20 miljoner euro på årsnivå - hur illa är det?

- Det är naturligtvis illa och de stora utgifterna ligger på personalnivå. Vi har redan börjat se över vissa förmåner och på måndagkväll på fullmäktigemötet tog vi beslut om rekryteringsstopp, säger Wägar.

Undviker permitteringar in i det sista

- Permitteringar är sista åtgärden. Vi ska försöka med allt annat först men jag ser det inte som helt uteslutet, säger Wägar.

- Jag tycker inte att vi ska behöva gå så långt. Vi måste se på helheten och på strukturerna och se om vi kan spara något där, säger Viinamäki.

- Det har gått bra i flera år men vi är in i en ganska svår situation. Situationen kan ses som ännu värre i och med att personalen inte får sägas upp de kommande fem åren i och med kommunsammanslagningen med Lillkyro, säger Wägar.

Har Vasa stad för många anställda?

- Det pratas så men det viktiga nu är att vi får någon ordning på situationen men vi kommer väldigt långt med pensioneringar och att se över strukturerna, säger Viinamäki.

Skattehöjning hjälper bara för stunden

- Vi i SFP är helt emot en höjning av skatteprocenten. Det är ingen långsiktig lösning. Vi vill locka hit mer folk och inte höja skatten, säger Wägar.

- I Samlingspartiet har vi fört liknande diskussioner och vi vill inte höja skatteprocenten. Vi går den lättaste vägen om vi börjar höja skatten, säger Viinamäki.

Hur bekymrad ska den enskilde skattebetalaren vara?

- Jag tycker inte att man ska vara så olycklig. Den som arbetar för staden borde själv se över sin avdelning och fundera på hur vi kan spara, säger Viinamäki.

- Social- och hälsovård, utbildning och dylikt bantar vi inte ner, säger Wägar.

Tid för kommunsammanslagningar

Kommunreformen och kommunsammanslagningar har varit på tapeten i flera år. Wägar och Viinamäki är överens om att kommunsammanslagningar är svaret på problemet när många kommuner har problem med ekonomin.

- Faktum är att 240 kommuner har det svårt med ekonomin och har negativa bokslut. Sammanlagt går förlusterna upp till 300 miljoner euro i år. Enligt prognoserna ligger den förlusten på en halv miljard nästa år och en miljard 2015, säger Wägar.

- Kommunsammanslagningar är viktiga men de ska ske på frivillig bas, säger Viinamäki.