Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Helsingfors sporrar till svartarbete"

Från 2013
Bildtext Marika af Enehjelm har en 3-årig dotter.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Tusentals familjer i Helsingfors kommer att påverkas av att Mannerheims barnskyddsförbund (MLL) lägger ner sin barnvaktsservice för resten av året. Behovet av barnvakter är stort i Helsingfors och MLL förmedlar dagligen barnvakter till familjer.

Mamman Marika af Enehjelm använder MLL:s barnvaktstjänst flera gånger i månaden.

- Det känns helt som vansinne att det ska sluta, säger af Enehjelm.

Stadens lösning på problemet är att erbjuda servicesedlar värda omkring 30 euro. Via privata firmor kan man anställa en barnvakt för omkring 30 euro i timmen. Men en barnvakt via MLL kostar däremot 8 euro så i praktiken slösar staden alltså 22 euro av skattebetalarnas pengar på att inte stöda MLL:s verksamhet.

- Något som folk skulle sköta svart har folk via det här systemet (MLL:s barnvaktsservice) skött helt officiellt, konstaterar af Enehjelm.

Hon anser att staden uppmuntrar folk att anställa svart arbetskraft.

- Just så är det ju genom det här, det känns ju nog väldigt konstigt, säger af Enehjelm.

af Enehjelm har själv inte funderat på några alternativ till MLL:s barnvakter. På frågan om hon själv kunde tänka sig i den här situationen att anställa en barnvakt och betala svart svarar hon nej sådant får man ju inte göra och himlar skämtsamt med ögonen.

Paus med barnvaktsförmedling via MLL

Från och med den 16 september fram till slutet av året kommer den här tjänsten alltså att vara på is. Det här beror på att Helsingfors stad inte utökade på anslagen till MLL:s barnvaktsverksamhet. Nu är pengarna i MLL:s kassa slut.

- Det är tal om endast några tiotusen extra för att klara av resten av året, säger Pia Metsähuone, distriktschef i Nyland vid MLL.

Metsähuone hoppas på att staden väljer att utöka anslagen för nästa år.