Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU fryser leverans av vapen till Egypten

Från 2013
Uppdaterad 21.08.2013 21:21.
Erkki Tuomioja
Bildtext Erkki Tuomioja
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

EU har beslutat att tillsvidare ställa in försäljning och leveranser av vapen och säkerhetsutrustning till Egypten.

- Medlemsländerna kommer inte att leverera vapen som kan användas för intern repression av landet, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) som deltog vid utrikesministermötet i Bryssel i dag.

Dessutom kommer ni att fundera på om bistånd ska dras in?

- Ja, det är nästa steget, men det är samtidigt också klart att vi om möjligt kommer att fortsätta med det bistånd som går direkt till medborgarorganisationerna, det är närmast fråga om biståndet till regeringen eller regeringens institutioner som skulle dras in.

Flera bedömare har menat att EU är den enda enheten just nu som kan ha en trovärdig medlarroll i Egypten och att man riskerar den här medlarrollen genom sanktioner, vad anser du om det?

- Det är klart att vi på kort sikt har mycket lite inflytande. Vissa anser att vi av realpolitiska skäl inte ska göra något, utan bara se på vad som händer och säga att vi inte tycker om det. Det är någonting som naturligtvis urholkar EU:s kredibilitet i engagemanget för människorätt, för demokrati och fredsstaten, säger Tuomioja.

Militären anses av många representera stabilitet

Tuomioja anser att det viktiga är vad som sker i det långa loppet.

- Visserligen lever situationen och vi kan inte exakt förutse hur det går, men det ser dystert ut och det ser ut som om vi skulle få en tillbakagång till Mubarak-åren, det vill säga en militär regering.

Den här utvecklingen understöds enligt Tuomioja av många länder, eftersom den anses representera stabilitet.

- Det var ju orsaken till att man understödde Mubarak alltför länge, och alla vet ju vad som hände med den stabiliteten. Arabvåren, som ledde till Mubaraks avgång ledde ändå inte till större människoförluster. Men nu har vi inom en vecka sett betydligt större människoförluster i Egypten.

För att militärregeringen ska lyckas göra Egypten till en reell demokrati, förutsätter det att samtliga politiska inriktningar, inklusive islamisterna, har reella möjligheter och friheter att ta del i den politiska processen, anser Tuomioja.

Läs också:
Hosni Mubarak sla släppas ur fängelset
USA förnekar beslut om Egypten

Diskussion om artikeln