Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa blir innovationsstad

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 16:17.
Utsikt över Vasastad
Bild: YLE/Alexandra Nyroos

Vasa är en av fem städer som har fått utnämningen "Innovativ stad" av Arbets- och näringsministeriet. Programmet "Innovativa städer" ska skapa nya projekt som kan stärka hela landets tillväxt och konkurrenskraft.

Det här betyder att Vasaregionen kan få runt 30 miljoner euro för olika utvecklingsprojekt under åren fram till 2020. Vasa kommer att få ansvar för hållbara energilösningar.

Hållbara energilösningar

I Vasa kommer man att satsa bl.a. på ett nytt bränslelaboratorium, ett eget elnät i stadsdelen Brändö i Vasa och på utvecklingen av vindkraften.
- Men också den nya Kvarkenfärjan kan bli ett bra projekt när man vill testa nya energilösningar, säger uvecklingsdirektör Stefan Råback på det regionala utvecklingscentret Vasek.

- Det här är reslutatet av ett långvarigt och målmedvetet arbete hos våra industrier i energibranschen, och vi är väldigt stolta över dem och över den här utnämningen till "Innovativ stad", säger Susanna Slotte-Kock som är utvecklingsdirektör i Vasa stad.

Övriga innovativa städer är Uleåborg (temat hälsan i framtiden), Joensuu (bioekonomi), Tammerfors (smart stad och industri i förnyelse) och Jyväskylä (cybersäkerhet).