Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Icke-troende i "Bibelbältet"

Från 2013
Uppdaterad 10.07.2015 19:49.
Ewa Wenelius
Bildtext Ewa Wenelius
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

- Det känns ibland lite konstigt att höra till den minoritet som är icke-troende, säger Ewa Wenelius, lärare i modersmål och litteratur i Jakobstads gymnasium.

Redan som tonåring funderade Ewa på religionsfrågor, och det ledde till att hon lät bli att gå i skriftskola. För Ewa är det viktigt att tänka själv.

Förutom att Ewa Wenelius är aktivt icke-troende i det som ibland brukar kallas "Bibelbältet" så är hon också väldigt principfast, och hon har inte ätit kött eller druckit alkohol sen 1976.

En eftermiddag i början av augusti hade jag bett Ewa Wenelius komma hem till mig för att vi skulle spela in ett Samtal om livet, och jag hade tänkt att vi skulle prata om Ewas livsval och om sådant som är viktigt för henne - och jag utgick från att vi åtminstone skulle prata om Ewas roll som icke-troende i det som ibland brukar kallas "Bibelbältet".

Ewa Wenelius växte upp i Jakobstad, och själv träffade jag henne första gången för snart 30 år sedan. På den tiden uppfattade jag henne som en principfast person med mycket bestämda åsikter om det mesta - det kunde gälla alkoholkonsumtion, privatbilism, hälsofrågor, musik och religion.

För en tid sedan noterade jag att Ewa hade börjat skriva kolumner i Österbottens Tidning, och jag kunde konstatera att hon inte har förändrats särskilt mycket när det gäller åsikter och principer.

Till professionen är Ewa Wenelius lärare i modersmål och litteratur i Jakobstads gymnasium, och hon är knappast den enda icke-religiösa personen i norra Österbotten, men i motsats till alla som bara inte bryr sig så värst mycket om religiösa frågor så är Ewa på ett mera genomtänkt sätt icke-troende.

Hon har funderat mycket på de här frågorna, och de är viktiga för henne. Hon har dessutom ingenting emot att ge uttryck för sina åsikter offentligt.

I tjugoårsåldern blev Ewa vegetarian, påverkad av en släkting som var något av ett hälsofreak.

- En tid var jag nästan vegan, berättar Ewa, som numera nog äter fisk.

- Men jag har inte ätit kor eller grisar sen 1976!

För Ewa är det fortfarande viktigt att försöka äta hälsosamt, men på något sätt blev hon väldigt besviken och förlorade sin tro på hälsorörelsen när den släkting som hon hade inspirerats av fick cancer och dog, i relativt unga år.

Samtidigt som Ewa Wenelius blev vegetarian bestämde hon sig också för att sluta dricka alkohol. Hon hade märkt att hon inte mådde bra av att dricka, så hon bestämde sig för att aldrig mera dricka en droppe alkohol, och hon blir arg när folk säger att hon säkert skulle må bra av ett glas vin.

- För mig är det här ett självklart val, och jag är totalvägrare, säger Ewa. Men hon har märkt att det i vår kultur på något sätt uppfattas som provocerande att inte dricka alkohol. "Varför dricker du inte?" frågar man nog. Men ganska sällan "Varför dricker du?"

Ewa Wenelius hade också som ung bestämt sig för att aldrig bli mor.

- Jag ville inte sätta barn till den här hemska världen, för det fanns redan tillräckligt med ungar, men jag kunde tänka mig att adoptera...

Det var så man tänkte på 1970-talet. Men just i det här fallet höll Ewa inte fast vid sina principer.

- Min dotter betyder väldigt mycket för mig, säger Ewa.

I det Samtal om livet med Ewa Wenelius, som sändes första gången den 22.8.2013, avhandlas förutom religion och principer också ängslan, oro och åldrande. Och så får vi veta hur det är att vara pedant... (inte så lätt, om man får tro Ewa!)

Programmet sändes på nytt 5.6.2015

Samtal om livet: 22.08.13 Ewa Wenelius (webbversion utan musik)

39:52

Länk till Ewa Wenelius blogg

Mer om ämnet på Yle Arenan