Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Smuggelelefanter roar turisterna

Från 2013
Konfiskerad elefant i Thailand
Bildtext Konfiskerad elefant i Phuket på onsdagen.

Polisen i Thailand har konfiskerat nästan 20 elefanter på landets populäraste turistorter. Elefanterna misstänks vara illegalt infångade för att användas för att roa turisterna.

Elefanterna hittades i Ko Chang, Phang Nga, Phuket och Krabi, som alla är populära även bland finländska turister, uppgav Världsnaturfonden WWF:s Finlandsavdelning på torsdagen.

Enligt de thailändska myndigheterna är elefanterna vilda och de har fångats i Burma för att sedan ha smugglats in i Thailand.

Djuren har troligen skolats någonstans i Thailand och sedan registrerats med hjälp av förfalskade dokument, uppger WWF. Efter registrering kan elefanter säljas och användas kommersiellt, till exempel i turistindustrin.

Det har varit förbjudet att fånga vilda elefanter i Thailand sedan 1970-talet. Elefanter som föds i fångenskap måste registreras då de blir åtta år gamla.

Bestämmelserna har dock lett till att vilda elefantungar fångas in i exempelvis Burma och sedan registreras illegalt som födda i fångenskap i Thailand.

Illegal internationell handel

Både Thailand och Burma är medlemmar av CITES-konventionen om skydd av utrotningshotade djur och växter. Konventionen förbjuder elefanthandel mellan länderna, men det har inte stoppat smugglarna.

Elefanternas elfenben är också föremål för en stor illegal handel i Thailand. Elefanter skjuts illegalt i Afrika och elfenbenet smugglas till Thailand för att där förädlas och säljas som souvenirer av inhemskt elfenben.

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra lovade i våras att landet ska stoppa den illegala elfenbenshandeln.

Det är förbjudet att importera elfenben till Finland och de övriga EU-länderna utan specialtillstånd. För import krävs ett så kallat CITES-intyg.