Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska kommittén förbjuder inte regnbågsnaglar

Från 2013
Uppdaterad 22.08.2013 21:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Regnbågsdemonstrationer vid vinter-OS? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands olympiska kommitté kommer inte att förbjuda de finländska idrottarna att måla sina naglar i regnbågsfärger under vinter-OS. Det beslutet hör till IOK, som förbjuder politiska ställningstaganden.

Det var Helsingin Sanomat som på sin webb på onsdagen skrev att Finlands olympiska kommitté (FOK) förbjuder regnbågsnaglar hos sina idrottare. Det bestrider FOK nu i ett meddelande på sin webbplats.

FOK:s styrelse diskuterade de mänskliga rättigheterna i Ryssland på ett möte i onsdags och kom fram till att man är bunden till att följa IOK:s regelbok, som förbjuder politiska ställningstaganden.

– FOK kan inte förbjuda eller tillåta regnbågsnaglar, utan det beslutet hör till den internationella olympiska kommittén (IOK), som bestämmer när det handlar om ett politiskt ställningstagande, säger FOK:s ordförande Risto Nieminen.

Regnbågsnaglarna blev aktuella i och med att den svenska höjdhopparen Emma Green-Tregaro målade sina naglar under friidrotts-VM i Moskva för att protestera mot den nya homolagen i Ryssland. Vinter-OS arrangeras i ryska Sotji om ett halvår.

Diskussion om artikeln