Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lustgasförsäljare flyr förbud till Estland

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Lustgaspatroner på ett glasbord
Bild: Elin von Wright

Ett stort företag som säljer lustgas har flyttat sin verksamhet till Estland. Myndigheterna ger inte upp utan kommer att fortsätta övervaka företaget i Estland.

Att sälja lustgas är inte olagligt i Finland, men man får inte sälja produkten om det finns misstankar om att den kommer att inhaleras för nöjes skull.

Under sommaren har lustgas använts som drog på festivaler och hemmafester bland unga.

Redan i våras reagerade myndigheterna. Då fick företaget Iloiset Keittiöpojat Oy som står bakom nätsidan kermaa.fi försäljningsförbud på grund av sin aggressiva- marknadsföring av produkterna. Man ansåg att produkterna såldes i berusningssyfte.

De glada kökspojkarnas verksamhet fortsätter nu från Estland under ett annat namn men med samma ägare.

Esa Nikunen, direktör på Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) säger att myndigheterna också i fortsättningen kommer att hålla ett öga på företagets verksamhet.

- Oberoende av om försäljningen sker på nätet eller inte står förbudet kvar. Problematiskt bli det när företaget finns i ett annat land. Men om produkten marknadsförs för en finsk publik har vi goda kontakter med tillsynsmyndigheter i andra EU-länder och kan på det viset följa med verksamheten. Vi kommer att fortsätta övervaka företaget i Tallinn, säger Nikunen.

Tidigare verkställande direktör för Iloiset Keittiöpojat Oy, Jonas Kyllönen vill inte kommentera företagets fortsatta verksamhet eller vem som är den nya ägaren av nätsidan kermaa.fi.

Trots förbudet är butiken på Tölögatan fortfarande öppen.

- Vi har bara en adress i Tallinn, säger försäljaren.

Säkerhets- och kemikalieverket utreder också verksamheten hos andra företag som säljer lustgas. Inga andra företag har ännu fått ett försäljningsförbud.

Den första september träder en ny kemikalielag i kraft. Lagen innebär skärpt kontroll av marknadsföringen av kemikalier så som lustgas.

Läs också: Lustgas - moralpanik eller livsfara?, Lustgas - 200 år gammal nöjesdrog, Radar går på lustgasfest

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln