Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Nylon

Från 2013
Uppdaterad 23.08.2013 11:57.
Jenni Haukio i Björneborgs svenska samskola
Bildtext Jenni Haukios strumpbyxor under officiellt skolbesök

Wallace Hume Carothers anställdes vid kemiföretaget Du Pont då man startade ett stort projekt för att försöka tillverka syntetiska fibrer och tyger. Hans forskarteam ville komma underfund med hur silke, gummi och cellulosa var uppbyggda, för att kemiskt kunna efterlikna dem och tillverka polymerer, plaster. Bland de första sakerna de utvecklade var polyamider, men de hittade ingen användning för dem.

Istället koncentrerade man sig på polyestrar, som verkade mer lovande. Julian Hill märkte att man kunde få fina, silkiga fibrer om man rörde om med en glasstav i en liten mängd polyester och sedan försliktigt lyfte upp den ur bägaren. En eftermiddag, då chefen Carrothers var ute, var kemisterna på lekfullt humör och ville se hur långa silkiga trådar de kunde få. En av kemisterna höll i bägaren, en annan tog en liten boll med polyester på sin glasstav, och sprang längs korridoren tills tråden gick av. Men till deras förvåning blev fibrerna bara starkare då polymermolekylerna sträcktes ut.

Polyestrarna hade ändå en så låg smältpunkt att de inte gick att använda som tyger. Då gick man tillbaka till polyamiderna och fortsatte experimentera med kalldragning. Det blev en perfekt, stark fiber, som döptes till nylon (efter att man i tur och ordning hade förkastat förslagen Dulon, NuRay, Nurayon, Nusilk, Nuron, Nulon och Nilon).

År 1939 användes nylon först i fiskelinor och tandborstar, men man visade också upp strumpbyxor på världsutställningen i New York på hösten 1939. Den stora lanseringen skedde den 15 maj 1940 i Gimbels varuhus i New York. Redan första dagen såldes 72 000 par. Under andra världskriget upphörde strumpbyxtillverkningen eftersom nylon behövdes för arméns tält och fallskärmar, och efter kriget hann tillverkningen inte i fatt efterfrågan. I Pittsburgh ledde det till Nylon-upploppen 1945, då 40 000 kvinnor slogs om 13 000 par strumpbyxor.

Källor:
Abdel-Baki, Assi (2006) 10 snabba fakta om plast (hämtat 19.6.2013).
Belilis, Mary Wallace Carothers - History of Nylon (hämtat 19.6.2013).
Meikle, Jeffrey L. (1997) American Plastic: A Cultural History. New Brunswick, New Jersey: Rutgers University Press.
Roberts, Royston (1998) Sattuma tieteessä: onnekkaitten oivallusten historiaa: serendipisyys. Helsinki: Yliopistopaino.