Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Rostfritt stål

Från 2013
En kniv och en gaffel

Vid första världskriget behövde Storbritannien hållbarare vapen. Bland annat hade man problem med eldrören på kanoner, vilka slets ut alldeles för snabbt. Harry Brearley, som var anställd vid stålverken i Sheffield, började forska för att hitta ett stål som skulle motstå slitaget och de höga temperaturerna. Ett ämne man hade experimenterat med var krom, och Brearley åstadkom en legering som verkade lovande. Det nya kromstålet var mycket motståndskraftigt mot angrepp från kemikalier och värme, men dessutom också mot rost.

Enligt en historia upptäckte han den perfekta kombinationen med 12,8% krom och 0,24% kol av misstag. Han hade tillverkat ett stycke stål, men kastat bort det för att det inte verkade bra. Efter en tid hittade han det på nytt i en hög med nu rostiga stålbitar, men just denna legering var helt utan rost.

Sheffield var en stad där man länge tillverkat bestick, och Brearley började nu fundera på att tillverka ett stål för bestick, kastruller och liknande – ett stål som tålde värme, inte rostade och som kunde masstillverkas. Han testade därför kromstålet i saften av en citron och också i vinäger, och resultatet blev att det första rostfria stålet tillverkades den 13 augusti 1913. Händelsen firas i år med 100-årsjubileumsutställningar och –konferenser på flera håll i världen.

Källor:
The Discovery of Stainless Steel (hämtat 12.6.2013).