Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sötningsmedel

Från 2013
Uppdaterad 23.08.2013 11:49.

Den som håller på med experiment och kemiska ämnen ska aldrig sätta någonting i munnen. Fast en del forskare gör det i alla fall, och tack vare dem har vi i dag flera olika sötningsmedel. Det äldsta är sackarin, som upptäcktes 1879 då kemisten Constantin Fahlberg till middag åt en smörgås. Smörgåsen smakade sött, och han insåg att orsaken var någonting han hade spillt på handen. Han gick tillbaka till laboratoriet och enligt historien smakade han på alla ämnen han rört vid, tills han hittade den syntesprodukt som smakade sött, till och med 300 gånger sötare än socker.

Då sackarin har en bitter, metallisk bismak försökte man hitta andra sötningsmedel. Ett genombrott kom 1937 när cyklamat upptäcktes. Michael Sveda upptäckte att en cigarrett som han tillfälligt ställt upp på en laboratoriebänk, där han hade spillt ut en syntesprodukt, smakade sött. Men i slutet av 1960-talet började man misstänka att cyklamat och sackarin kunde ge cancer. De förbjöds och godkändes igen i en del länder, för forskarna var inte eniga om resultaten. Det var en av orsakerna till att man började leta efter andra sötningsmedel.

Kemisten Jim Schlatter letade 1965 efter en magmedicin då han kombinerade två aminosyror, något som borde ha haft en bitter smak. Han råkade ha lite av ämnet på sitt finger, då han skulle vända blad i en bok, och slickade på sitt finger. Det ledde till upptäckten av aspartam, som är 180 gånger sötare än socker.

Acesulfam K är ett annat sötningsmedel som också upptäcktes av en slump 1967. Tysken Karl Clauss slickade på sitt finger, då han skulle ta upp ett papper som låg på bordet. Då märkte han att han av misstag hade skapat ett nytt sötningsmedel, Acesulfam K, som är 150-200 gånger sötare än socker.

1976 upptäcktes sukralos, också det tack vare ett misstag. Shashikant Phadnis var en utländsk student vid King’s College in London. Phadnis missförstod instruktionerna. Han skulle undersöka sukralos (på engelska ”testing”), men uppfattade istället att han skulle smaka (på engelska ”tasting”) på substansen. Sukralos är 600 gånger sötare än socker.

Källor:
Botox: Among Top Chance Discoveries (hämtat 21.5.2013).
Frank, Genevieve Sucralose: An Overview. I Undergraduate Research Journal for the Human Sciences (hämtat 12.6.2013).
Ramakrishnan, Rohan (2010) 7 Great Foods (That Were Created Thanks to Dick Moves) (hämtat 12.6.2013).
Sockrets väg till Europa (hämtat 12.6.2013).