Worcestershiresås
Lord Marcus Sandys återvände till England efter flera år i Indien. Han frågade apotekarna Lea & Perrins i Worcester om de kunde laga en indisk kryddsås, som han hade blivit förtjust i. Den var sötsur, aromatisk och aprikosaktig, men han visste inte vad den innehöll. Såsen kunde ha innehållit ansjovis, vinäger, lök, chili, pickles, citron, peppar, kryddnejlika, sirap och tamarind – kanske. Apotekarna rörde ihop ingredienserna, men resultatet blev inte alls lyckat.
Lea och Perrins ställde ändå undan en tunna i källaren, och glömde bort den. Först tre år senare öppnade de tunnan, och upptäckte att innehållet genom jäsning hade en sötsur, aromatisk smak där man kunde ana doften av aprikos. Såsen började säljas 1837 och blev omedelbart en succé. Och fastän historien kanske inte är helt sann, utan resultatet av en lyckad marknadsföringskampanj, så är det en bra historia. Och misstaget var väl bra? Annars skulle varken Bloody Mary eller Caesarsallad ha rätt smak.
Källor:
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
The Foods of England Project Worcester (or Worcestershire) Sauce (hämtat 5.3.2013).