Lustgas - moralpanik eller livsfarlig drog?
Docent Mikko Salasuo forskar i drogkulturer vid ungdomsforskningsnätverket. Han beskriver myndigheternas och också mediernas reaktion på lustgasfenomenet med ord som moralpanik och brist på rationellt tänkande.
- Vi ser väldigt svartvitt på frågan, säger Salasuo. I vårt samhälle har vi en kategori för lagliga substanser, som alkohol, tobak och läkemedel - och så har vi olagliga substanser, alltså droger som då kannabis, fast det mesta av drogbruket handlar om läkemedelsmissbruk. Eftersom lustgas rimmar illa med vår uppfattning om en laglig substans, måste den alltså vara olaglig. Moralpanik utbryter, och man försöker förbjuda den så fort som möjligt.
Kvävningsrisk
Myndigheterna ansåg att riskerna vägde tungt och att ett försäljningsförbud vore på sin plats.
- Det är farligt att inhalera ren lustgas. Det finns en risk att man kvävs. Många tänker att man använder det på sjukhus och då borde det ju vara säkert. Men då doserar man det professionellt och alltid utblandat med syre, säger Esa Nikunen på säkerhets- och kemikalieverket, Tukes.
Lustgas stör B-vitaminets funktion i kroppen och påverkar ryggmärgens funktion, d.v.s. armarna och benens funktion hos människan. De största riskerna vid användningen av lustgas i berusningssyfte är enligt anestesiläkare Edward Munsterhjelm att man kan bli medvetslös och därefter falla och slå sig. Risken att kvävas är liten.
- Om man andas ren lustgas kan man efter ett tag kvävas, men om det bara handlar om en ampull föreligger det nog ingen risk. Vid de få dödsfall som vi vet av så har det varit frågan om personer som byggt ett eget system med slangar för att få i sig ren lustgas i en längre period.
Lite forskning gällande lustgas
Det som gör Munsterhjelm orolig är att vi inte vet tillräckligt mycket om långtidseffekterna av lustgasanvändning. Han anser att de lagliga drogerna inte är lika farliga eftersom vi vet mer om dess hälsorisker i det långa loppet.
- Vi vet betydligt mer om långtidseffekterna när det gäller till exempel alkohol. Men långtidseffekterna när det gäller lustgasen är ännu oklara. De typiska symtomen är domningar i ben och armar och svårt att gå. Det finns bland annat en fallstudie som beskriver en tonåring som hamnade i rullstol. Då var det fråga om lustgasanvändning under flera månader.
Vår moraluppfattning
Förstås är det bra att stoppa ett fenomen som snabbt sprider sig bland unga innan man vet vad det är för något och om det är farligt för hälsan, men det lustiga är, säger Salasuo, att det aldrig kommer att hända.
- Lustgasen passar inte in i vår kultur. Jag är säker på att lustgasen aldrig skulle jämställas med spriten, inte fast den skulle konstateras vara helt ofarlig för hälsan. Vår moraluppfattning ger inte vika för ett till rusmedel i paletten, säger Salasuo.
Läs också: Lustgas - 200 år gammal nöjesdrog, Radar går på lustgasfest, Lustgasförsäljare flyr landet