Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sega råttor i Gamla stan

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 08:10.
Bildtext Råttorna behöver nyckel för att nå soporna från restaurang Frysarns strand.
Bild: Yle/Erica Vasama

Kampen mot plågoriset råttan pågår ständigt. Speciellt på ett restaurangtätt område som Gamla stan i Borgå är det viktigt att sköta sophanteringen rätt.

- Jo, jag har sett råttor. Råttor finns ju överallt, man kan inte undvika dem. Nu springer de väl här under varje hus i Gamla stan.

Det säger krögare Henri Jansson vid restaurang Frysarns strand på Ågatan i Borgå. Hans restaurang har inte problem med råttor, eftersom kvarteret för några månader sedan fick ett brand- och skadedjurssäkert sopförråd. Det är tätt murat med plåttak utan den minsta glugg att slinka in genom. Under sommaren töms soporna varje dag.

Dessutom har restaurangen råttfällor som granskas regelbundet av en skadedjursbekämpare.

- Det viktigaste är att avfallshanteringen och komposteringen är i skick, säger hälsoinspektör Mona Savikko.

Sopkärlen ska vara hela och rena och hushållsavfall ska man kompostera i ett slutet kärl. I den öppna trädgårdskomposten ska man endast sätta kvistar och löv. Den som gillar att mata fåglar ska göra det endast på vintern och använda ett fågelbräde dit större djur inte når. Också med matningen av igelkottar ska man vara försiktig och hålla ett öga på vem som äter ur skålen.

Om man ändå får råttor kan man använda fällor eller gifter, men Savikko påpekar att man ska läsa instruktionerna. Annars kan grannens katt stryka med.

Mer information:

Hur bekämpa råttan? (Borgå stad)

kompostering (Östra Nylands avfallsservice)

Fågelmatning (Borgå stad)