Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefredaktörer skriver protestbrev till Cameron

Från 2013
Uppdaterad 25.08.2013 11:28.
Bild: Helsingin Sanomat

Chef­redaktörerna för några av Nordens största tidningar har skrivit ett unikt protestbrev till den brittiska premiär­ministern David Cameron.

Chefredaktörerna befarar att pressfriheten är i fara. Myndigheterna har vidtagit åtgärder mot den brittiska tidningen The Guardian.

- Polisaktionerna mot The Guardian är djupt oroande och ett oblygt försök att skrämma journalister som försöker ta reda på sanningen om den globala terrorbekämpningen, säger chefredaktör Peter Wolodarski vid Dagens Nyheter

Rikets säkerhet skyddas?

Nyligen avslöjades det att brittiska myndigheter ”skyddar rikets säkerhet” med tvivelaktiga metoder. Bland annat har den brasilianska medborgaren David Miranda med stöd av terrorlagar hållits på Heathrows flygplats i nio timmar. Han informerades inte om vad han misstänktes och han fick vänta i åtta timmar på en advokat.

När han släpptes fri beslagtogs hans elektroniska ägodelar. Han hotades med fängelse om han inte uppgav lösenord till mejl, mobil och sociala nätverk.

Miranda är livspartner till The Guardian-journalisten Glenn Greenwald som skrev om det som Edward Snowden läckte ut angående den amerikanska och brittiska säkerhetstjänstens övervakning av telefonsamtal och datatrafik. Många ser detta som ett försök att skrämma journalister att hålla tyst.

The Guardians chefredaktör har också uppgett att han pressats av en högt uppsatt regeringstjänsteman att antingen lämna tillbaka eller förstöra de filer som Snowden läckt till tidningen.

Granskning av samhället behövs - utan repressalier från staten

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski påpekar att det handlar om demokrati och att var och en har rätt att inom rättsstatens ramar granska det som sker i samhället utan att frukta repressalier från staten.

Brevet har undertecknats av chefredaktörerna Hilde Haugsgjerd (Aftenposten), Peter Wolodarski (Dagens Nyheter), Riikka Venäläinen (Helsingin Sanomat) och Bo Lidegaard (Politiken).

Brevet publiceras i respektive tidning samt i Observer/ The Guardian.

Brevet i svensk översättning (Dagens Nyheter)

Diskussion om artikeln