Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegångar mot Muslimska brödraskapet sköts upp

Från 2013
Uppdaterad 25.08.2013 15:15.
Bild: EPA/STR

I Egypten har rättegången mot ledaren för det Muslimska brödraskapet, Mohamed Badie, och hans två medhjälpare ajournerats till slutet av oktober. De anklagas för uppvigling till mord på demonstranter under sommarens protester.

Rättegången uppsköts eftersom de anklagade ledarna och 32 andra islamister inte kunde föras till rätten från fängelset av säkerhetsskäl. Rätten kräver att inrikesministeriet för de åtalade till rätten då.

Också den nya rättegången mot ex-presidenten Hosni Mubarak, som är anklagad för medverkan i dödandet av demonstranter under upproret för två år sedan, fick skjutas upp till september. Det är inte första gången en rättegång mot ex-presidenten skjuts upp - flera gånger har hans rättegångar fått ajourneras av diverse svepskäl.

85-åriga Mubarak dömdes redan förra året till livstidsfängelse, men överklagade och fick en ny rättegång. Nu riskerar Mubarak att i värsta fall få dödsstraff. Flera korruptionsåtal har också väckts mot Mubarak. De behandlas i separata rättegångar.

Rättegångarna mot brödraskapsledarna ses som ett tecken på att landets nya ledare, med stöd hos armén, vill kuva Brödraskapet en gång för alla.