Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen nöjd med forum på Heureka

Från 2013
Uppdaterad 26.08.2013 20:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Diskussionsdag om ekonomi på Heureka - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) är mycket nöjd med de ekonomisk diskussioner som fördes vid vetenskapscentret Heureka i dag.

Ett stort antal påverkare och forskare har dryftat tänkbara vägar till framgång för Finland i framtiden.

Statsministern hade kallat ungefär 50 personer till Heureka-forumet för att diskutera hur Finland ska ta sig ur den ekonomiska krisen.

- Det kom fram många nya tankar, diskussionen löpte i en positiv, uppskattande och nyfiken anda, säger Katainen. - Nu gäller det att vidta åtgärder och kompromissa. Om det inte börjar hända något så betyder det att Finland läggs på is, anser Katainen.

Bildtext Heurekas vetenskapscentrum finns i Dickursby i Vanda
Bild: Lehtikuva

Också svåra beslut måste fattas

I sitt öppningstal krävde statsminister Katainen att beslutsfattarna ska ha en förmåga att fatta också svåra beslut. Han sade att man inte längre kan vagga sig in i tron på att finländarna alltid har klarat sig i svåra situationer.

Katainen ställde också frågan om den här generationen av beslutsfattare är den första som inte klarar av att fatta svåra beslut.

Deltagarna - det vill säga representanter för partier, intresseorganisationer och forskningsinstitut - diskuterade hur Finland i bästa fall kunde se ut om fem eller tio år.

Yle Nyheters Anne Suominen livebloggade från forumet:

Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

.

Diskussion om artikeln