Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En park till Frans Henrikssons minne

Från 2013
Uppdaterad 26.08.2013 08:39.
Frans Henrikssons Park anläggs
Bildtext Frans Henrikssons park byggs invid Ulrika Eleonora kyrka
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Jordhögar och grusgångar, käppar och dräneringsrör och bitar av plast och annat bråte står i dag på den plats som om bara några månader ska bli Frans Henrikssons park vid Ulrika Eleonora Kyrka i Kristinestad.

Grundidén till en park vid Ulrika Eleonora Kyrka i Kristinestad lades redan på 1940-talet då Frans Henriksson lät göra en skiss. Yngve Storsved, som är ordförande i arbetsgruppen för Frans Henrikssons park, föreställer sig parken som ett vardagsrum för alla.

- Det finns ju inte så många sådan här unika vyer med Ulrika Eleonora Kyrka och skolorna i närheten och gymnasiet. Man tycker också att det här kan bli ett ställe där ungdomasrn siotter och gör sina läxor. Jag har stora förhoppningar om att parken ska användas, säger Yngve Storsved.

Idén till parken är visserligen gammal, men en av dem som drivit på att förverkliga den är förra stadsstyrelseordföranden Hans Nybond.

Byggfix gör det praktiska arbetet. Dryga 90 000 euro kostar det att anlägga parken. Finansieringen sker huvudsakligen med medel från Svenska Kulturfonden och Frans Henrikssons fond.

Arkitekten Sebastian Savolainen har utgått från de ritningar som Frans Henriksson lät göra upp på 1940-talet, och gjort vissa ändringar. Bland annat är parkens gångar kurvade i stället för raka som i ursprungsplanen.

Frans Henrikssons park tar form i Kristinestad

Programmet är inte längre tillgängligt

-Han har ritat in två kullar som skyddar och i samband med det kommer det sittbänkar som blir ganska massiva och dekorationer, stenar och jättekrukor med blommor.

Parken förverkligas med medel från Svenska Kulturfonden och med pengar ur Frans Henrikssons egen fond.

Enligt planen ska parken vara klar att invigas den 2 november på Frans Henriskssons födelsedag.

- Då vi inviger parken kommer den inte att vara i sin glans, men allt ska finnas här då. Tjusningen kommer nog till våren när allt grönskar. Men jag fick lite kalla fötter då jag hörde av Lasse Eriksson att Frans Henriksson själv var väldigt noga i de parker han hade runt sitt hem i Pjelax, det ska inte vara några extra kvistar, det ska vara rent och snyggt. Vi fick ett nytt mått på hur det ska vara sen på våren, säger Yngve Storsved.

Frans Henriksson var affärsman och företagare och hans förmögenhet i Frans Henrikssons testamentsfond ger än i dag stöd till Sydösterbottnisk kultur.