Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Höj pensionsåldern!" är politikernas nya mantra

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 11:45.
Bild: Yle

Majoriteten av politikerna vill höja pensionsåldern, frågan är bara hur snabbt det ska ske. Lägre pensionsålder för låginkomsttagarna delar åsikterna bland de politiker vi har talat med.

På två år har riksdagsledamöternas åsikter om pensionsåldern ändrats totalt. Inför senaste riksdagsval var det bara en fjärdedel av riksdagsledamöterna som kunde tänka sig att höja pensionsåldern under den här valperioden. Alla andra var emot en höjning, visar Yles Valkompass 2011.

Nu har vinden vänt och åtminstone Samlingspartiet, Centern, Svenska folkpartiet och De gröna talar för höjd pensionsålder. Också Socialdemokraterna, som tidigare var helt emot en höjning, är nu beredda att överväga saken.

Grundpension för låginkomsttagare?

Men hur går det då för de låginkomsttagare, som knappt hinner ha någon pension alls innan de dör? Docent Olli Pusa föreslår att låginkomsttagarna kunde få ett slags grundpension på till exempel 1 200 euro från 63 års ålder. Förslaget får ändå inte särskilt stora applåder av riksdagsledamöterna.

- Jag tror inte man kan tänka sig att ha olika pensionssystem för folk med olika inkomstklasser, säger Christina Gestrin, SFP.

- Jag har läst om många andra europeiska länder som har haft olika pensionssystem för män och kvinnor och de systemen har nu förenats, så det verkar som om världen går åt motsatt håll, säger Miapetra Kumpula-Natri, SDP.

"Folkpensionen kunde vidareutvecklas"

Osmo Soininvaara (Gröna) tycker att förslaget gott kunde utredas. Det måste bland annat göras noggranna uträkningar om vad systemet skulle kosta samhället.

- Folkpensionen höjer den pension som annars skulle vara för liten. Man kunde säkert vidareutveckla den med det här förslaget, säger Soininvaara.

Diskussion om artikeln