Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Höjda hyror väcker debatt i Åbo

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 13:52.
45 s

I Åbo är politikerna oense om hur staden ska tackla hyreshöjningar i fastigheter som har privata ägare. Staden blir nämligen tvungen att betala högre hyror när idrottscentret Alfa renoveras.

Frågan väckte mycket debatt på måndagens fullmäktigemöte.

Efter omfattande problem med bland annat brandsäkerheten och inomhusluften ska den gamla fabriksfastigheten nu äntligen renoveras. Följden är att ägaren, företaget Liikunta Barker, höjer hyrorna.

Staden är den största hyresgästen och efter omröstning beslöt Åbopolitikerna att det är idrottsnämndens uppgift att hitta pengarna. Nämndens ordförande, de grönas Janina Andersson, säger att det blir en tuff uppgift.

- Det betyder att vi måste hitta något ställe att skära ner på om inte människorna efter den här diskussionen nu förstod att vi behöver mera pengar till nästa år.

Stadsfullmäktiges ordförande, SDP:s Seppo Lehtinen, säger att det var rätt beslut eftersom arbetet nu äntligen kommer igång i fastigheten.

Vänsterförbundet föreslog att ärendet remitteras. Li Andersson anser att det tioåriga kontraktet med höjda hyror är ett bevis på dålig fastighetspolitik från stadens sida och att affären i slutändan drabbar de cirka tjugo idrottsföreningar som har verksamhet i fastigheten.

- Det är en summa som man inom idrottsnämnden har svårt att täcka från andra utgifter så att det inte drabbar föreningarna.

Fullmäktigemötena sänds på webben
Måndagens fullmäktigemöte sändes också för första gången direkt på stadens webbplats. Lehtinen, Li Andersson och Janina Andersson är alla överens om att sändningarna kan skapa ett större intresse för lokalpolitiken i fortsättningen.

Drygt 700 personer följde med mötet via webben. Staden fortsätter med sändningarna hela hösten och det finns planer på att utveckla sändningarna nästa år.