Hoppa till huvudinnehåll

Hans Sundquist: ”Kolla aldrig en bra story”, eller…

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 16:08.
Hasse Sundquist
Bild: Yle

Varför gräver ni inte i det där? Eller han har nog inte rent mjöl i påsen, ni borde avslöja honom. Allt som oftast får vi, som jobbar med granskande journalistik, de här uppmaningarna.

Verkligheten visar sig oftast vara en helt annan än de första misstankarna gör gällande. Då man gräver tillräckligt djupt visar det sig allt som oftast att saken inte är så svartvit som det först verkade.

Missförstå mig rätt nu, vi är tacksamma över alla tips som ni ger oss stora som små.

Den granskande journalistiken går ut på att utreda ordentligt och vända på varje sten. Då alla stenar har vänts kan en fantastisk story falla ihop till ingenting, därav rubriken. Men i bästa fall kan en fantastisk story bli ännu bättre då man vänt och vridit på den en stund. Det är då lyckoruset infaller.

Svartvit eller agendadriven journalistik är en fälla man lätt faller i. Vi får aldrig glömma att journalistiken aldrig löser problemen utan endast exponerar dem för någon annan att lösa!

För att göra en så flashig story som möjligt kan man lockas till att inte ta med sådana fakta som äventyrar berättelsen. I värsta fall kan ju en koll fälla din tes och med den din story. En annan fara är tidsbristen. Har du en tajt tidtabell hinner du inte kolla alla saker ordentligt och då kan det bli riktigt fel.

Jakten på de stora rubrikerna eller den största spridningen av programmet kan i långa loppet ha en förödande effekt på journalistiken. En bra granskande journalistik kräver tid och eftertanke, basta!

För att i nästa mening säga emot mig själv applåderar jag alla nya initiativ till grävande journalistik. Trots att nyhetsjournalistik är synonymt med snabb journalistik är satsningar på granskande journalistik i nyhetsredaktionerna välkommen.

Sveriges televisions nyheter har satsat på ett göra egna gräv och Svenska Yles nyheter kommer från och med i höst mera att satsa också på grävande journalistik.

En annan vansklig sak med granskande journalistik är att alla avslöjanden inte nödvändigtvis uppskattas av publiken. I synnerhet om vi gräver i Svenskfinland får vi höra om att vi kackar i eget bo eller i onödan bråkar med mänskor som i själva verket endast jobbar för vårt bästa och då kan det vara tillåtet att fiffla lite.

Hur som helst är vi beroende av att ni kontaktar och tipsar oss om oegentligheter ni upplever i vårt samhälle. Utan er hjälp kan vi tyvärr inte upptäcka allt som luktar i samhället.