Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Raseborg kan spara utan att stänga skolor!"

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 12:13.
Cyklar utanför en byskola, grönt gräs, i förgrunden en gammal milstolpe.
Bildtext Klinkbackan koulus öde i Pojo bestäms på bildningsnämndens möte ikväll 27.8.
Bild: Yle / Pia Santonen

Socialdemokraterna och de övriga små partierna vill bevara alla byskolor i Raseborg. Partierna kommer nu med ett motförslag till bildningsdirektörens förslag som går ut på att Västerby skola och Klinkbackan koulu stängs.

Igårkväll, måndag, samlades alla partier i bildningsnämnden, utom Svenska Folkpartiet, för att diskutera hur bildningen ska kunna spara. De partierna är Socialdemokraterna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och De gröna.

Resultatet av mötet är ett motförslag till bildningsdirektör Robert Nymans förslag om att Västerby skola i Ekenäs och den finska skolan Klinkbackan koulu i Pojo bör stängas.

Risto Räty från SDP vill inte avslöja hur förslaget lyder på innan kvällens möte. Men utgångspunkten för partierna är att alla byskolor ska bevaras och att staden ska försöka hitta andra sätt att inom bildningen spara de 800 000 euro som krävs. Det var också hela nämndens målsättning i början av sommaren. Enligt partiernas beräkningar skulle det vara möjligt att spara utan att stänga skolor överhuvudtaget.

Partierna var eniga om att tjänstemännen måste ha argument och siffror för alla granskade skolor före ett beslut kan fattas.

Språkpolitik eller områdespolitik?

En del finskspråkiga raseborgare har ansett att bildningsdirektörens förslag och beredning är ren språkpolitik men det anser Risto Räty att är påstående som saknar grund.

- Den här frågan är mera parti- och främst områdespolitik, anser Räty.

Bildningsnämndens ordförande, Filip Björklöf från SFP, har i en tidigare intervju med Yle Västnyland önskat att nämnden ska kunna samarbeta i frågan om bildningens sparpaket.

Och samarbete är en bra utgångspunkt anser Räty men han tror ändå att det är rätt osannolikt att partierna skulle ha samma åsikt i skolfrågan.

Bildningsnämnden möts ikväll, 27 augusti.

Ur arkivet:
12.6 Målet är att inte stänga skolor i Raseborg

Diskussion om artikeln