Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåguldsmed tog brons

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 17:06.
Bildtext Ester Eriksson arbetar på Aurum i Borgå.
Bild: YLE / Hanna Othman

Den 23-årige Ester Eriksson från Borgå deltog under veckoslutet i Nordic gold-tävlingen i Köpenhamn, Danmark. Tävlingen är det nordiska mästerskapet för unga guldsmeder och Eriksson slutade på tredje plats.

Vinsten gick till helsingforsaren Niko Vakkuri och silvret till Danmark. Med i tävlingen var allt som allt tio unga guldsmeder i slutskedet av sina studier, två från varje nordiskt land.

– Jag är väldigt nöjd med placeringen, säger Eriksson. Det var en prestation i sig att hinna slutföra uppgiften.

Alla tävlande skulle tillverka en gyllene brosch föreställande två lokomotivhjul. Smycket bestod av många små delar som dessutom skulle röra på sig. De tävlande hade 22 timmar tid på sig under tre dagar att få smycket färdigt. Alla lyckades inte ens med det.

Ester Eriksson har ett läroavtal med guldsmedsaffären Aurum i Borgå där hon lär sig smyckesmide av Valtteri Honkapää. Både Honkapää och Eriksson lär ut smyckesmide på Porvoon kansalaisopistos kurser.

Bäst tycker Eriksson om att göra ädelstenssmycken med många små detaljer. Hon gillar då man måste koncentrera sig på små detaljer i smyckena, och det bästa är att göra ett jobb där man ser slutresultatet.