Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskning: Foster uppfattar språkliga nyanser

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 16:54.

Ett foster lär sig att känna igen små språkliga nyanser redan under slutet av graviditeten. Det här visar en färsk undersökning som gjorts vid Helsingfors universitet.

I undersökningen följde man med 33 kvinnor under den sista tredjedelen av graviditetstiden. Hälften av kvinnorna spelade upp ord för fostret, där tonhöjden i rösten förändrades, eller där vokalen i den mittersta stavelsen ändrades.

Både de nyfödda som fått lyssna på ljudbanden och de som inte gjort det kunde känna igen de generella dragen i det finska språket, men endast de barn som fått språkbad under fostertiden kunde känna igen förändringar i tonhöjden.

Också i tidigare forskning har man kunnat se att nyfödda kan känna igen ljud som de hört under fostertiden.

- Hur inlärningen under fosterstadiet påverkar de nyföddas hjärnverksamhet på längre sikt har man inte tidigare undersökt, säger Eino Partanen vid beteendevetenspliga institutionen vid Helsingfors universitet, som varit med i utförandet av undersökningen.

Forskarna vill nu utreda om forskningsresultatet kan användas för att förebygga språkliga svårigheter, såsom dyslexi, redan under graviditetstiden.

Artikeln "Learning-induced neural plasticity of speech processing before birth" publicerades i den framstående amerikanska vetenskapstidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS).