Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Satsning på studenthälsovård förlänger karriärerna"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
En läkare som håller i ett stetoskop.
Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio

Inför dagens budgethandlingar meddelar studentorganisationerna att också studerande är beredda på strukturella förändringar.

- Vi bär ansvar för Finlands framtid och vill försäkra oss om att välfärdsstaten existerar också i framtiden, säger ordförandena för de nationella studentorganisationerna.

Det bästa sättet att svara på hållbarhetsunderskottet är enligt dem att trygga människors arbetsförmåga ända fram till pensionsåldern. Grunden för detta lägger man redan under studietiden.

- En satsning på studenthälsovården försnabbar inte bara studietiden utan säkrar också arbetsförmågan för årtionden framåt. Genom att flytta över yrkeshögskolestuderande till Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) garanterar man en jämlik och fungerande studenthälsovård för alla studerande, anser ordförandena.

I nuläget kan endast universitetsstuderande använda SHVS tjänster.

Yrkeshögskolestuderande i Villmanstrand och Seinäjoki har sedan hösten 2011 i försökssyfte kunnat använda SHVS tjänster. Enligt studentorganisationernas ordföranden har försöket visat att SHVS lämpar sig väl också för yrkeshögskolestuderande.