Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunnar Bäckman ger ut personlig fotobok om Vasa

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Gunnar Bäckman
Bildtext Gunnar Bäckman.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Fotografen Gunnar Bäckman är fem före färdig med sin fotobok om Vasa. Att göra boken har varit en långvarig dröm för honom.

- Jag har länge velat sammanställa alla mina Vasabilder, men så länge jag jobbade som fotograf på Vasabladet kunde jag inte samla tankarna och gå i genom alla bilder. Men när jag blev pensionär för två år sedan blev det av.

Boken är personlig, med hans egna bilder och berättelser.

- Den är lite av en självbiografi. Det är min hemstad Vasa sett ur mitt perspektiv. Bilderna visar också på hur jag har utvecklats som fotograf från de första fotona tagna i slutet av 50-talet fram tills nu.

Fick första kameran 1958

På ett foto alldeles i början av boken syns hans pappa och "morbror" Alfred. De sitter i en gammal motorbåt och i bakgrunden syns Vasas siluett.

- Den är tagen sommaren 1959. Jag hade fått en kamera året innan, kanske var det till julklapp. Så den bilden kan till och med ha funnits med på min allra första filmrulle, säger Bäckman.

Boken är uppbyggd i kronologisk ordning och börjar därför med svartvita foton från bland annat 50- och 60-talet. På fotona finns stadsvyer, människor, naturlandskap mm.

Mångkulturella Vasa

Gunnar Bäckman gör en fotobok om Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag tycker om att fota människor eftersom de ger bilderna liv. På de nya fotona har jag till exempel försökt fånga den mångkulturella sidan av Vasa. Jag träffade på ett gäng mörkhyade ungdomar som satt och spelade på bongotrummor i Hovrättsparken. När jag sedan skulle ta foto av dem hade de börjat grilla. De finns med i boken.

Påskhäxor i Vasa 1983. Känner du någon av flickorna på fotot?
Bildtext Känner du igen någon av påskhäxorna?
Bild: Gunnar Bäckman

Namn på påskhäxor efterlyses

De flesta av fotona är väldokumenterade, men en del saknar information. Till exempel saknar ett foto namnen på de som syns. Det är några flickor utklädda till påskhäxor, fotot är taget 1983.

- Jag har försökt efterlysa namnen på dem, bland annat via Facebook, men ännu har jag inte fått napp, säger Bäckman.

Fotoboken ska ännu fixas till lite och planen är att den ska vara klar före farsdag. Det är Scriptum som ger ut boken.

Tyvärr var vi av tekniska skäl tvungna att beskära Gunnars bilder. Så de kommer inte helt till sin rätt.