Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anette Arlander och drakens år

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 11:10.
Anette Arlander
Bild: Anette Arlander

Skulle du kunna tänka dig att klättra upp på taket till en bunker någonstans ute i skärgården och ringa i en liten plingande klocka för att så försöka kalla till dig en drake? Det här är något som Anette Arlander, konstnär och professor i performancekonst och teori, har gjort en gång i veckan under hela år 2012, under Drakens år.

Enligt den kinesiska kalendern lever vi just nu i ormens år och nästa år är det hästens år.

I fjol hade vi drakens år och nu vill jag fråga: kunde du då ha tänkt dig att klättra upp på taket till en bunker någonstans ute i skärgården och väl uppe på taket ringt i en liten plingande klocka för att så försöka kalla till dig en drake?

Det här är något som Anette Arlander - konstnär och professor i performancekonst och teori - har gjort en gång i veckan under hela år 2012.

Den dokumentation som finns kvar från hennes performance ute på ön Stora Räntan utanför Helsingfors ställer hon nu ut i Galleri Huutos rätt nya, rymliga utrymmen i gamla magasinet på Busholmen i Helsingfors, strax intill Gräsviken.

Kulturtimmen: Inslag: 02.09.2013 Annette Arlander, draklockaren red. Mi Wegelius

Programmet är inte längre tillgängligt

Mi Wegelius träffade henne där vid de tre videoverk hon har monterat upp på de vitmålade väggarna och så här låter det första av dem:

Utställningen "Drakens år" kan man se på Galleri Huuto på Busholmen i Helsingfors till och med den 8.9.