Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Det räcker inte att skärpa sig

Från 2013
Uppdaterad 02.09.2013 10:05.
Bild: Carl Stjernberg

Yles kampanj Unga nu kör igång i dag. Målet är att hjälpa utslagna ungdomar att få in foten i arbets – eller studielivet. Tariku Ahlfors på ungdomsverkstaden Sveps tycker det låter som en bra kampanj.

- Här på Sveps starten ser vi ungdomar som gärna skulle vilja arbeta en tre-fyra gånger i veckan, men inte är riktigt i skick för det.

Radiohuset: Tariku Ahlfors om kampanjen Unga. Nu!

Programmet är inte längre tillgängligt

Sveps arbetar med ungdomar i ålder 16 - 29 som saknar arbets- eller studieplats. En del har hoppat av skolan eller gymnasiet, haft problem med rusmedel eller blivit deprimerade och löper därmed en större risk att bli utslagna.

- För de här ungdomarna är det otroligt viktigt att få bukt på dygnsrytmen. Många av dem är vakna på natten och sover på dagen . Redan det att man kommer sig iväg hemifrån och träffar människor kan vara ett stort steg för många.

Behöver stöd

Ahlfors poängterar att det för de här ungdomarna inte räcker att ”skärpa sig”. På bara några veckor kan dygnsrytmen bli avig. Dessutom kommer de drabbade unga ofta från familjer där föräldrarna också mår dåligt och därmed inte förmår erbjuda barnen rätt sorts stöd.

- Det viktigaste skulle vara att snabbt reagera, till exempel då den unga hoppar av sin utbildning. Ju längre tid som hinner gå, desto svårare blir det att nå den unga.

Svenskfinland inget undantag

Det råder en allmän bild av att finlandssvenska ungdomar inte drabbas av utslagenhet, men det håller Ahlfors inte med om.

- Det finns absolut problem också på svenskt håll. Skillnaden är ju att det finns gott om studieplatser för svenskspråkiga, så de flesta har enligt statistiken en studieplats. Men om platsen var ens femtehandsval förstår man ju att motivationen inte är så stor, och då hoppar man av efter en tid.

Under tider av lågkonjunktur är tröskeln ännu högre än vanligt för företag att anställa unga som tidigare har haft svårigheter. Men enligt Ahlfors är flera företag villiga att erbjuda så kallad arbetsprövning, då den unga inte får lön men arbetserfarenhet och en fot in i arbetslivet.

- Sedan får man bara hoppas att arbetsgivaren ser till att erbjuda handledning och tar sitt ansvar. Men vår erfarenhet är att arbetsprövning har gett ett lyft för många.

Varför startar Yle en kampanj för unga? Vad tänker man sig att åstadkomma konkret? Och varför är kampanjen så mycket mindre på Svenska Yle? Mediechef Carin Göthelid är gäst i Radiohuset efter Yle Nyheter 16!

Mer om ämnet på Yle Arenan