Hoppa till huvudinnehåll

Resa

Nova Scotia, vackert från Cape Breton till Bay of Fundy

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 07:17.

Nova Scotia

  • Nova Scotia betyder Nya Skottland på Latin.
  • Ön är större än Danmark men litet mindre än Skottland.
  • Det talas mer Gaeliska i Nova Scotia än i Skottland.
  • Historiskt sett är över 80% av befolkningen i Nova Scotia av Brittiskt ursprung och 18 % av Franskt ursprung.
  • Nova Scotia är omgivet av hav och det sägs att det aldrig är längre till havet än en halvtimme, oberoende var på Nova Scotia du befinner dig.
  • Uppe i nordöst på halvön Cape Breton finns Cabot trail, döpt efter upptäckaren John Cabot. Cabot trail är en naturskön väg längs med Fiskebyar och små byar, perfekt för en roadtrip.
  • I Nova Scotia finns Bay of Fundy som har världens största tidvattens skillnad. Skillnaden är upp till 16 meter mellan ebb och flod.
  • Huvudstaden på Nova Scotia är hamnstaden Halifax. Hamnen har världens till arealen största naturhamn.

När man ser naturen uppe i nordöstra delen av Nova Scotia på ön Cape Breton är det inte så svårt att förstå varför Skottarna fick tycke för området. Halvöns namn betyder just ”Nya Skottland” på latin.

Provinsens ända riktiga storstad är provinshuvudstaden Halifax. Staden med sina 300 000 invånare känns som en mysig stor by. Eftersom det också är en universitetsstad finns det mycket barer och relativt förmånliga kaféer att hänga på. Mycket av maten som erbjuds på restaurangerna är närproducerad ekologisk mat från regionen. Gå till The Halifax Market på veckoslutet och gotta dig i allt som erbjuds av lokala bönder och producenter. Staden är så pass liten att man enkelt kan ta sig från ställe till nästa till fots, något som i de större städerna som Toronto och Vancouver inte alltid är ett bra alternativ.

Landskap och kust påminner på många ställen mycket om det skotska höglandet. Runt Cape Breton går en väg som går i upptäckaren John Cabots fotspår, ”the Cabot Trail”. Kusten är pepprad med små byar och vackra naturpromenader. På vissa ställen finns enstaka byar med fransktalande befolkning som till exempel byn Chéticamp, ett roligt inslag i den annars så engelskspråkiga provinsen. Hyr en bil och kör runt en dag eller två, hotellen längs vägen är ganska dyra men det finns många små B&B:n av varierande prisnivå.

Närheten till havet gör sig påmind var än du befinner dig på Nova Scotia. Det finns mer än 100 officiella stränder att ta sig till och fullt med möjligheter för paddling, båtturer och andra vattenaktiviteter. Absolut värt att kolla in är Bay of Fundy. Tidvattenskillnaden i viken är världens största med skillnader upp till 16 meter mellan flod och ebb. Det finns mycket organiserade aktiviteter man kan göra i området, så som tidvattenrafting eller guidade turer på ”havsbottnen”, men redan att bara beskåda fenomenet från landbacken är värt resan till Bay of Fundy.

Underlandet Kanada på en större karta.

För dem som vill leva stadsliv finns det mycket att göra i Halifax. Staden många små butiker och kaféer att utforska, och den råkar dessutom ha flest barer per capita av alla Kanadas städer.
Uppe på en av stadens kullar står det fort som en gång skyddat staden från inkräktare, Fort George på Citadell Hill. Ett bra ställe för den som vill lära sig litet mera om Kanadas brittisk-franska historia och de olika krigen som slagits för att kontrollera området.
Vi besökte Maritime Museum of the Atlantic en regnig eftermiddag. Väl värt ett besök för den som vill veta mera om olycksfartyget Titanic och hur Halifax-fartyget Mackay-Bennet fick uppdraget att plocka upp de döda kropparna och egendom ur havet efter katastrofen. Bland annat har de äkta Titanic-solstolar med i utställningen.

Precis som på Newfoundland är människorna på Nova Scotia väldigt vänliga och intresserade av resenärer. Tempot på östkusten känns mycket mer avslappnat och lugnare än i till exempel i västkust provinserna Brittish Columbia och Alberta. Och maten är redan för ingrediensernas skull bland den bästa i Kanada!
Serien sänds på Yle Fem på onsdagar kl 20.