Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Övernaturliga upplevelser skildras i forskningsprojekt

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 05:35.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Övernaturliga händelser kan uppstå i människans vanliga mentala aktiviteten. Det hävdar forskare som i ett stort forskningsprojekt ska redogöra upplevelser om något övernaturligt kan hända vem som helst.

- Vetenskapen har på egen hand uteslutit att forska i övernaturliga händelser och personer har inte fått dela med sig av sina erfarenheter utan att stämplas med psykiska störningar.

- Många av de som skickar in sina erfarenheter upplever ett starkt motstånd och ingen förståelse från läkare, berättar Marja-Liisa Honkasalo professor i kultur och hälsa vid Turun yliopisto.

Ett hundratal personer har delat med sig av sina erfarenheter och de ska analyseras av forskarteamet där också Honkasalo ingår. Många har känt sig glada över att ha någon att vända sig till om sina erfarenheter.

Honkasalo menar att de vill uppvisa att övernaturliga upplevelser är en del av människans vanliga mentala aktivitet och han inträffa hos vem som helst.

Med andra ord kärnan i forskningen egentligen att öka förståelsen för övernaturliga upplevelser och att personer som upplevt något liknande inte ska känna sig stämplade.

- Samhället ska inte utesluta eller stämpla de här personerna som annorlunda. Många vågar inte dela med sig av sina erfarenheter med rädsla för att bli kallad knäpp. Det är dags att vi tar och ändrar på den inställningen, konstaterar Honkasalo.