Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Misstänkt miljöbrott i Skogby i Poliisi-tv

Från 2013
Uppdaterad 09.09.2013 16:22.
Skogby gamla såg
Bildtext Polisen utreder ett misstänkt miljöbrott i området kring Skogby såg.
Bild: Yle / Börje Broberg

När någon beslutar sig för att bränna och gräva ner hundra kubikmeter avfall är det mycket sällan frågan om obetänksamhet. Oftast är det mer frågan om att man inte bryr sig om att betala för soporna. Polisen i Västra Nyland utreder nu ett sådant här fall som uppdagats på Skogby gamla sågs område.

Under hösten 2012 upptäckte Raseborgs stads miljöinspektörer en stor hög med avfall vid Skogby såg. I våras hade avfallshögen försvunnit och miljömyndigheterna började utreda vart det hade tagit vägen. Ärendet gick till polisen för vidare utredningar.

Minna Immonen är undersökningsledare vid Raseborgspolisen. Hon berättar för Poliisi-tv att polisen som bäst utreder fallet som miljöförstöring.

I vanliga icke grova fall brukar förövaren klarat sig undan med böter. Men det högsta straffet är 2 års fängelse. I sin grova form är straffskalan från fyra månader till sex år fängelse. Man ännu inte om fallet vid Skogby såg anses grovt eller inte.

Betydelsefullt kulturområde

Det som gör det här fallet extra knepigt är att sågområdet enligt Museiverket är ett betydelsefyllt kulturområde. I närheten finns också olika krigshistoriska minnesmärken. Det gör att brottet i alla fall i allmänhetens ögon kanske klassas som grövre.

- Det finns flera misstänkta och de har förhörts i förundersökningen. De har erkänt och vill reda upp det hela med polisen, berättar Immonen.

Skogby gamla sågs område ägs av ett bolag från Raumo som hyr ut området till ett företag som verkar i Raseborg. Enligt de uppgifter Poliisi-tv har misstänks det lokala företaget som hyrt sågområdet eller en del av de anställda vid företaget för miljöbrottet.

Mer om det här blir det i Poliisi-tv ikväll (29.8) klockan 21.25 i TV2. Redaktör för inslaget är Marko Niemi.

Diskussion om artikeln