Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturtimmen special om hästar

Från 2013
Erik Westerlund
Bild: YLE/Jessica Morney

Hästar i kulturen och kulturen kring hästar. I onsdags (28.08) ägnade Kulturtimmen hela sändning åt hästen. Vi träffade Nora Brandt som forskar om hästflickor, vi mötte Erik Westerlund som hållit på med hästar hela livet och så besökte vi stallet tillsammans med några hästtjejer. Dessutom snackade vi om hästar i litteraturen och i filmen.

Kulturtimmen reste till en hästgård i Solf i Korsholm där Elin Willows samtalade med Nora Brandt om hur det kommer sig att hon började forska i just hästflickor, hur hon gått tillväga och vad hon kommit fram till.

Kulturtimmen: Det hetaste inom kulturvärlden

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad innebär det att hästen inte längre är ett arbetsredskap, utan snarare en fritidshobby? Varför talar man alltid om hästflickskulturen som smågullig och glömmer att det ofta ligger hårt och arbetsdrygt jobb bakom? Och var är alla hästpojkar? Här några frågeställningar som Elin och Nora snackade om i programmet.

Jessica Morney hade besökt Stall Långvik för en pratstund med hästflickorna Elin Aarnio, Felicia Björknäs, Kajsa Forslund och Ellinor Rosendahl:

Erik Westerlund har levt och andats hästar hela sitt liv. Utöver ett fullskaligt jord- och skogsbruk har han haft ett heltidsjobb med sitt travstall. I dag är det sonen och hans familj som har hand om stallet men Erik bor kvar på gården i Solf, Korsholm. Jessica Morney har besök Erik Westerlund:

Marit Lindqvist funderade på hästar hon läst om i den finlandssvenska litteraturen - den kolumnen kan du läsa här.

Mer om ämnet på Yle Arenan