Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antti Tuuris Pohjanmaa är årets storsatsning på Vasa stadsteater

Från 2013
Uppdaterad 26.06.2014 15:44.
Erik Kiviniemi
Bildtext Teaterchef Erik Kiviniemi
Bild: Yle/Amanda Bieber

Vasa stadsteater satsar i år på både österbottniskt, utländskt, komedi och musik. Teaterchef Erik Kiviniemi hoppas att den här blandningen skall få teaters publikframgångar att fortsätta.

- Det är viktigt med överraskningsmoment, att folk tappar hakan, det skall vi försöka få till, säger Erik Kiviniemi.

Den stora österbottniska satsningen i år är dramatisering av Annti Tuuris bok Pohjanmaa. Pjäsen handlar om fyra bröder som samlas på hemgården i Kauhava för att dela upp ett arv. Pjäsen innehåller många teman som är aktuella än i dag.

- Människor i förändring är ett tema som alltid är aktuellt. Då kan man se hur var värderingarna för 20-30 år sedan, hur reagerar vi på samma saker i dag. Det här är intressant som regissör att hålla på med, säger Erik Kiviniemi.

En annan populär bok som teatern sätter upp som pjäs är Miika Nousiainens Vadelmavenepakolainen eller Hallonbåtsflyktingen.
Det är en komedi som handlar om Mikko Virtanen vars högsta önskan är att bli svensk. Han älskar och idealiserar Sverige och svenskarna. Virtanen börjar bygga upp en ny identitet som svensk i Sverige, men det visar sig vara betydligt mer utmanande än han väntat sig.

- Om det finns någon miljö där den här borde fungera så är det här. Vi är så influerade av Sverige och att han satiriskt beundrar Sverige och lyfter fram de fina sidorna som småningom också vänds till kritik tycker jag är underbart, säger Kiviniemi.

På lilla scenen kan man se Mikael Niemis Ammu appelsiini, Skjut apelsinen. Pjäsen är förlagd till nutid och berättar om två marginaliserade pojkar som försöker klara sig i en våldsam värld.

- Mikael Niemis inspiration startade med skolskjutningarna och då jag läste den tänkte jag att om det är någon som kan beskriva utanförskap så är det Mikael Niemi. Han har det i generna som halvfinne i Pajala. Det här blir en lite annorlunda pjäs, säger Kiviniemi.

För barn erbjuder teatern pjäsen Pettson och Findus jul av Sven Nordqvist och trollkarlen från Oz som Rickard Bergkvist sätter upp. Musikalen Oliver som baserar sig på Charles Dickens roman rönte stor framgång under det förra spelåret och fortsätter därför också det här spelåret.