Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fler ryska fartyg till Medelhavet

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 16:35.
Den ryska jagaren Ladnij utanför ön Sal i Kap Verde
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA/Omar Camilo

Ryssland förstärker sin närvaro i Medelhavet genom att sända två örlogsfartyg till området, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Ett av fartygen är specialiserat på att bekämpa u-båtar. Orsaken är det skärpta läget i Syrienkrisen.

Enligt Interfax källa kräver det välkända läget i östra Medelhavet att Ryssland omgrupperar sin flotta. En annan källa som den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti citerar har omgrupperingen av de ryska fartygen inte något samband med krisen i Syrien utan det är fråga om en planerad rotation.

Fartygen kommer att sändas till Medelhavet inom de närmaste dagarna.

Ryssland har varit kritiskt till väststaternas krav på att den syriska regimen ska straffas efter att de misstänks ha använt kemiska vapen i förstäder till Damaskus förra veckan.

Iran stöder Ryssland

Samtidigt säger den iranske presidenten Hassan Rouhani att Iran kommer att pressa på för att hindra att USA och dess allierade från att slå till mot Syrien.

Enligt Rouhani kommer en militäraktion att förorsaka stora kostnader för regionen och alla ansträngningar för att förhindra den är nödvändiga.

Rouhani kallar också det eventuella tillslaget för en öppen kränkning av internationella lagar.

Ledaren för det revolutionära gardet, Mohammed Ali Jafari, sade i sin tur på torsdagen att en amerikansk attack mot Syrien skulle leda till en omedelbar utplåning av Israel, och att Syrien efter ett militärt angrepp från USA skulle bli ett ännu farligare stridsfält än Vietnam under kriget.

Brittiska plan till Cypern

Också Storbritannien förstärker sin militära närvaro i Medelhavet. De brittiska luftstridskrafterna har sänt sex Typhoon-stridsplan till sin bas på Cypern. Enligt det brittiska försvarsministeriet är det fråga om en förebyggande åtgärd för att skydda de brittiska intressena i området där spänningen har tilltagit.

En talesman för ministeriet säger att planen inte kommer att delta i några militäroperationer.