Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Carnegie Art Award till Dag Erik Elgin

Från 2013
Uppdaterad 29.08.2013 13:52.
Dag Erik Elgin

Fem starka finska konstnärskap presenteras i Carnegie Art Award 2014 men det eftertraktade första priset om 1 miljon svenska kronor, ca 120 000 euro, erövrade norrmannen Dag Erik Elgin med ett omfattande verk fyllt av humor, historia och vetenskap.

Detta är den elfte gången som Carnegie Art Award delas ut till Nordens mest framstående konstnärer och samtidigt invigs den elfte utställningen, Carnegie Art Award 2014, med 17 nordiska konstnärer utvalda i hård konkurrens bland 113 nominerade.

Juryn har tilldelat norske konstnären Dag Erik Elgin (f. 1962) Carnegies första pris om 1 miljon svenska kronor. Elgin deltar i utställningen med ett omfattande verk som inte utan humor kommunicerar både med den franske konstnären, kritikern och diplomaten Roger de Piles (1635–1709) kvantitativa betygsättning av renässansens och barockens mest betydande konstnärer samt med vår tids minimalistiska och konceptuella bildkonst. Elgin arbetar för närvarande med ett stort forsknings- och utställningsprojekt vid Henie Onstad Kunstsenter rörande proveniens till verk av Henri Matisse.

Andrapriset om 600 000 kronor går till svenska konstnären Sophie Tottie (f. 1964) som med sina verk fortsätter sin undersökning av måleriet i det utvidgade fältet, där gränserna ständigt förskjuts, med ett fokus på måleriet som objekt eller fysisk närvaro, men också på det immateriella seendet. Tottie deltar i höst också i en grupputställning i Bregenz, tillsammans med bl a Giulio Paolini, Matt Mullican, Karin Sander och Olafur Eliasson.

Danska konstnärsgruppen A Kassen (Christian Bretton-Meyer, f. 1976; Morten Steen Hebsgaard, f. 1977; Søren Petersen, f. 1977 & Tommy Petersen, f. 1975) tilldelas tredjepriset om 400 000 kronor. A Kassen deltar med verk ur en pågående serie som med en subtil humor ansluter till deras konceptuella förhållningssätt till och undersökning av konstens gränser. Gruppen har flera utställningar på gång i höst bl a en soloutställning på New York Gallery, New York, och de deltar också i grupputställningar på Galerie Hussenot, Paris i september och på Lunds Konsthall i november.

Carnegies stipendium till en yngre konstnär om 100 000 kronor går till isländske Davið Örn Halldórsson (f. 1976). Halldórsson visar fem verk som med referenser till så skilda uttryck som graffiti, popkonst och konsthistorien experimenterar med olika måleritekniker och sprayfärg på funna material. Han är i oktober aktuell i en grupputställning på Artíma Galleri i Reykjavik och senare under hösten i Leipzig samt med en soloutställning på Thoka Gallery i Reykjavik.

Priserna delas ut i samband med invigningen av Carnegie Art Award 2014 på Konstakademien i Stockholm den 14 november 2013. Finska konstnärer som deltar i utställningen är Jani Hänninen, Liisa Lounila, Marika Mäkelä, Anna Retulainen, Riiko Sakkinen.

Den namnkunniga juryn leds av danske Mikkel Bogh, rektor vid Den Kongelige Danske Kunstakademi, och här återfinns även framstående konstkännare som Frances Morris, Head of Collections, Tate Modern, London, och Timo Valjakka, författare, kritiker och curator, Helsingfors/London.