Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Flera finska researrangörer utför ingen kontroll

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Bildtext Vad som sker på barnhemmen på semsterorter är svårt att veta då kontrollen ofta är bristfällig.

Volontärturismen är en delorsak till att barnhemmen i Sydostasien har blivit en affärsverksamhet och också ett tillhåll för sexförbrytare. Det varnar bland andra Unicef för. I Finland har intresset för volontärturistresor ökat. Men långt ifrån alla finska researrangörer kontrollerar att allt går rätt till på barnhemmen. Dessutom kontrollerar inte alla researrangörer volontärernas bakgrund.

Många barnhem dit volontärturismen styrs har blivit en industri och ett tillhåll för sexförbrytare. Därför är en kontroll av dem som vill åka ut och jobba med barn viktig men en del finska researrangörer av volontärresor kontrollerar inte volontärernas bakgrund:

- Nej, inte kontrollerar vi volontärernas bakgrund, inte mer än vad som gäller för en vanlig turist.

Det säger Tuukka Korhonen, VD för Finngap, som är ett av de företag som förmedlar volontärturistresor i Finland. Han anser att det kunde vara på sin plats att volontären måste uppvisa ett utdrag av brottsregistret innan hen får åka iväg.

- Den största delen av våra volontärer är abiturienter eller har just kommit ut från gymnasiet. De är unga ivriga frivilliga som vi inte har haft problem med och då har vi inte ansett att det behövs.

Finngap har projekt med barn i Tanzania och Etiopien och där har man samarbetat med lokala organisationer i flera år och erfarenheterna har varit goda. Därför har man inte utfört några kontroller av hur det går till på barnhemmen.

- Under alla åren som vi haft verksamhet där har ingen volontär gjort något illa mot lokalbefolkningen. Tvärtom har de som farit ut gjort det för att de vill hjälpa människor, säger Tuukka Korhonen.

På Kansainvälinen Vapaaehtoistyö KVT säger generalsekreterare Laura Oghagbon att man hör till den internationella organisationen Service Civil International. Moderorganisationen utför en noggrann utvärdering av lokala organisationer när de anhåller om att få bli samarbetspartners med SCI. Sedan kan volontärer och samarbetspartners avlägga rapporter om något uppdagas.

En volontär som far och jobbar på något av KVT/SCI:s projekt får först åka på ett förberedande läger där volontären förbereds för uppgiften, men om man är resvan så är det inte nödvändigt. I princip behöver volontären inte skaffa ett utdrag ur brottsregistret:

- Det är egentligen bara till Storbritannien och Irland du behöver ett brottsregister på grund av deras hårda lagstiftning, men när det gäller att åka till Asien eller Afrika så har [våra samarbetspartners] inte frågat efter det, konstaterar Laura Oghagbon på KVT.

Researrangören Kilroy däremot kräver utdrag ur brottsregistret och att man jobbar minst fyra veckor då man ska arbeta med barn. Med de två andra organisationerna gick det att komma överens om kortare tider.

Unicefs rekommendationer bra, men...

Vi frågade vad volontärresearrangörerna tycker om Unicefs rekommendation inte ordna eller förmedla några volontärturistresor till barnhem. Alla var eniga om att rekommendationen är bra, men:

Tuukka Korhonen, vd Finngap:
- Det finns säkert någonstans i världen där det har gått illa men jag har i mitt arbete inte stött på det här, till exempel pedofili eller något annat

Pia-Noora Rautio, self manager Kilroy:
- När det gäller våra projekt i Kambodja så bor volontärerna på vandrarhem och jobbar på barnhemmet från 8.30 till 16.00. När dom är där så är de under uppsikt av en koordinator. Jag tror inte att sådana här saker kan hända vårt projekt.

Laura Oghagbon, Kansainvälinen Vapaaehtoistyö KVT:

- Vi har ännu inte fått ta del av Unicefs rekommendationer, varken vi eller vår internationella organisation. Men vi tar den på allvar om det finns en sådan rekommendation. Men vi har i Asien inga projekt alls i barnhem, bara i skolor och i Afrika har vi några projekt i barnhem men de är så få i förhållande till alla andra projekt som vi har.

Mer om ämnet på Yle Arenan