Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Barnhemsbarn far illa av volontärturismen

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Barnhemsbarn säljer saker till turister
Bildtext Barnhemsbarn säljer böcker till turister i Pnomh Penh. Barn blir tvungna att arbeta med försäljning och dansuppvisningar för tur
Bild: EPA / Mak Remissa

Volontärturismen har blivit en snabbt växande nisch inom turismbranschen. Flera researrangörer erbjuder turistresor under devisen "ta hand om barn på barnhem under veckan och besök tempel eller lär dig surfa på helgen". Men den bristande kontrollen på volontärerna gör att barnen kan bli utsatta för övergrepp, och barnhem har öppnats av pedofiler.

Radar: - barnhemsbarn far illa av volontärturism

Programmet är inte längre tillgängligt

Sveriges Radios granskande program Kaliber i P1 sände i våras ut sin reporter för att volontärarbeta på ett barnhem i två veckor. Mikael Sjödell jobbade som volontär på ett barnhem i Kambodja. Han lämnades ofta ensam med barnen trots att resebyrån som han åkte ut med sa att det inte skulle vara tillåtet. Ett belastningsintyg eller ett utdrag ur brottsregistret skulle också krävas för att han skulle få jobba med barnen, men det visade sig att det gick bra att åka iväg på ett falskt CV och utan att skicka in något belastningsregisterutdrag.

Barnhemmen har blivit affärsverksamhet

Många barnhem dit volontärturismen styrs har blivit en industri och ett tillhåll för sexförbrytare. Fattiga familjer luras att tro att deras barn får det bättre på ett barnhem, och barn kan bli uppköpta och bortrövade för att sedan bo på barnhem som det görs reklam för i turistguider.

- Inom loppet av några år har antalet barnhemsbarn ökat med 70% i Kambodja, säger Tom Selänniemi på Unicef i Finland. På grund av den allt ökande volontärturismen finns det en efterfrågan på barnhemsbarn och den möts med att man grundar nya barnhem. Jag skulle inte rekommendera att någon åker som volontärturist till ett barnhem.

Tillhåll för barnsexturister

Unicef i Kambodja har också varnat för att barnhem i närheten av turiststråken i Phnom Penh och Seam Reap är nya tillhåll för barnsexturister. Pedofiler har öppnat barnhem, berättar Unicefs landschef i Kambodja, Rana Flowers, för Sveriges Radio. I år har ett barnhem stängts på grund av att ägaren misstänks ha utnyttjat en flicka sexuellt i fyra månaders tid.

Tom Selänniemi på Unicef anser att volontärresor till barnhem borde stoppas:

- Det är inte fråga om att barnen inte skulle kunna uppskatta att en volontärturist är där med dem, men om det leder till att allt fler barnhem dyker upp som svampar och att barn rövas bort för att understöda sådan här business - om man lägger det i ena vågskålen och i den andra vågskålen några timmar av lycka, då ser det inte så bra ut.

Efter Sveriges Radios granskning uppgav företaget Projects Abroad Sverige i somras att de inte längre tänker sända några volontärer till barnhem i Kambodja. I stället upprättar man dagcenter dit föräldrar kan föra sina barn över dagen. Det uppgav företaget på sin Facebook-sida i juli. (Källa: Sveriges Radio)

Ett annat stort volontärresebolag, Responsible Travel, tog nyligen bort alla länkar till organisationer som förmedlar barnhemsresor från sin hemsida.

Läs mer:
Flera finska företag gör inga bakgrundskontroller på de volontärresenärer de skickar iväg.
"Volontarism och volontärturism är inte samma sak". Tips för dig som tänkt åka ut som volontärturist.

Mer om ämnet på Yle Arenan