Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lyxkatamaran gav tiotals jobb

Från 2013
Uppdaterad 30.08.2013 10:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Jakobstad blev satsningen på att bygga en lyxkatamaran en framgång. Efter drygt ett års produktion seglar den första katamaranen i väg på tisdag. Bygget har kostat kring fyra miljoner euro och har sysselsatt tiotals personer.

Peter Granholm.
Bildtext Peter Granholm.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Varvet Ocean Quality Systems förhandlar sen en tid om fler beställningar. Vart den första båten såldes eller vem kunden är uppges inte.

- Vi har några seriösa spekulanter på fler båtar men vi ropar inte hej före namnet är på kontraktet och pengarna på banken, säger vd Peter Granholm.

Av allt att döma är delägarna i varvet Ocean Quality Systems nöjda. Man har klarat leveransdatum och kunden är också nöjd. Provseglingarna har gått som väntat.

Katamaranen har fått namnet Like A Breeze med hemmahamn i London. Hon är snäppet över 60 fot och knappt 30 fot bred.

Kunden deltar aktivt

- Vi har förverkligat ägarens dröm. Det hör till affärsidén att kunden aktivt ska få delta i planeringen. I det här fallet anlitade köparen en egen inredningsarkitekt, säger Peter Granholm.

Världskända German Frers ritade båten och det borgar för konstruktionskvalitet. Delägarna kan visa på arbeten man gjort åt stora varv som Nautor och Baltic.

- Det inger förtroende hos köpare, säger Peter Granholm.

Unikt varv utan egna anställda

Första lyxkatamaranen seglar från Jakobstad

Programmet är inte längre tillgängligt

Varvet Ocean Quality Systems är i sig unikt. Bakom namnet döljer sig fyra underleverantörer: Riskas snickeri, Poly point, Acu elektro och WiBo metall. För något år sedan dök idén upp om man inte kunde bygga något tillsammans och på den vägen är det.

Varvet har alltså inga egna anställda. Delägarna använder sina anställda och hyr in personal om det behövs specialkunskap.

Nytänkade krävs för att överleva

Någon konkurrens med de stora varven blir det inte. Varken om beställningar eller arbetskraft. Tvärtom hade varvsindustrin förlorat arbetskraft till andra branscher om man inte vågat sig på nytänkande.

Katamaranen Like A Breeze deltar i ARC, Atlantic Race for Cruisers i november.

- Det blir spännande att se hur hon klarar sig, säger Peter Granholm.