Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolbiblioteken illa ute vid mögelproblem

Från 2013
Biblioteksböcker i hylla
Bildtext Ännu ryms det en hel del böcker i Kvabas bibliotek
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Biblioteken i skolor som drabbas av mögelproblem måste tömmas på allt innehåll och böckerna kastas bort. Inga mögelsporer får bli kvar.

- De sista, käraste böckerna, Mauri Kunnas och Lasse-Majaböckerna klarade jag inte själv av att slänga. Jag fick be eleverna föra iväg säcken och sen rann tårarna, berättar Annika Gustafsson-Flink, som ansvarar för biblioteket i Kvarbackens skola i Borgå.

Med donationer och hjälp från stiftelser och fonder har biblioteket så småningom repat sig från den värsta katastrofen.Det finns ingen särskild budget för skolornas bibliotek så en samling som byggts upp under flera decennier blir svår att ersätta.

På regionförvaltningen i Helsingfors berättar överinspektör Susanne Ahlroth att det nog tyvärr inte finns något sätt att skydda böckerna för vanliga skolbibliotek. Om byggnaden är dålig och blir fuktskadad är risken stor att möglet sprider sig och då är olyckan framme.

Tolkis skola som nu lever i baracker har råkat ut för samma öde som Kvarnbacken och nu tar skolan emot donationer. Främst behövs böcker ämnade för barn i åldern 7-13.