Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel ohotad i tv-duell

Från 2013
Merkel och Steinbrück i tv-duell inför valet den 22 september
Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Det mesta tyder på att Angela Merkel fortsätter som Tysklands förbundskansler också efter valet om några veckor. I går kväll mötte Merkel den socialdemokratiske utmanaren Peer Steinbrück i den första och enda tv-duellen inför valet.

En och en halv timme i fyra tv-kanaler. Uppskattningsvis kring femton miljoner tittare. Fyra programledare och två huvudpersoner.

Inför duellen var förväntningarna rätt så höga. Duellen sågs som något av en höjdpunkt i en hittills rätt så långtråkig och intetsägande valkamp. Och den var Peer Steinbrücks första och kanske enda chans att på riktigt utmana Merkel.

Steinbrück angrep, Merkel försvarade

– Vi behöver en handlingskraftig regering som i motsats till den nuvarande har klara riktlinjer för vart Tyskland borde vara på väg, sade Peer Steinbrück.

Steinbrück vill ha bort låglönejobben, han efterlyser förmånligare boende och han vill se högre skatter för den rikaste fem-procenten och han vill reda upp kaoset kring övergången till förnyelsebar energi, bland annat.

Steinbrück var utan tvekan den som ville ta initiativet i debatten. För Merkel räckte det ändå mer än väl att försvara det som hennes regering har gjort under de senaste fyra åren.

– Det vi har gjort är sensationellt. Vi har fler människor i arbete än tidigare, skatteintäkterna är större än någonsin och vi klarar oss utan nya skulder. Allt det här samtidigt som Europa genomgår svåra tider, sade Angela Merkel.

Mer pengar för Grekland

Merkel tvingades ändå hålla med sin finansminister Wolfgang Schäuble om att ett tredje Greklandspaket kan komma att bli aktuellt.

– Ingen vet hur stort ett tredje stödpaket möjligen kan bli. Men jag kommer att se till att Grekland håller fast vid sina reformer, intygade Merkel.

Att det för länderna i Sydeuropa kommer att bli mer av Merkels piska i stället för Steinbrücks morot är rätt så säkert.

Experterna var visserligen oeniga om vem som egentligen vann duellen, men Steinbrück och hans parti anses ha få verkliga möjligheter att knappa in på kristdemokraternas massiva försprång i opinionsmätningarna.

Men som Peer Steinbrück konstaterar. Ännu återstår nästan tre veckor till valet.

Så här bedömde tyska ARD och ZDF debatten.